Tekst: Katarzyna Kałaska
Zdjęcia: Vers-24
Selen to pierwiastek występujący w przyrodzie w dwóch formach: organicznej (łatwiej absorbowanej przez organizm ludzki) oraz nieorganicznej. Jest dostarczany z żywnością pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Substancje zawierające selen do niedawna uznawane były za czynniki o potencjalnym działaniu nowotworowym. Wraz z rozwojem nauki i po przeprowadzeniu licznych badań uznano je jednak za czynniki przeciwnowotworowe.
Selen pełni ważne funkcje fizjologiczne, przy czym różnica między ilością potrzebną a szkodliwą jest nieduża. Dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka wynosi 50–100 μg. Zaobserwowano, iż ochronny efekt selenu uzyskiwany jest dopiero po dostarczeniu organizmowi ludzkiemu dawki 250–300 μg/dzień. Wartości te kilkakrotnie przekraczają średnią zawartość selenu w diecie ludzi. Należy zaznaczyć, iż wielkość tej dawki leży poniżej dolnej granicy toksyczności (750‑1000 μg/dzień).
Dlaczego selen w diecie jest tak ważny? Po przeprowadzeniu badań klinicznych odnotowano korelację niedoboru selenu ze zwiększeniem ryzyka zachorowania na choroby nowotworowe, ograniczenie sprawności układu odpornościowego oraz powstawanie zaburzeń pracy serca i tarczycy. Suplementacja selenem jest polecana osobom z niedoczynnością tarczycy czy chorobą Hashimoto. W codziennym życiu, pełnym stresów warto zadbać o prawidłową podaż składnika, który przeciwdziała niekorzystnym procesom zachodzącym na jego skutek.
Działanie selenu
Selen ma działanie przeciwutleniające przez co ogranicza nieporządane procesy peroksydacji (utleniania) lipidów, struktur RNA i DNA. Stanowi więc ochronę przed uszkodzeniami genetycznymi (np. na skutek działania wolnych rodników), będących bezpośrednią przyczyną powstawania chorób nowotworowych.
Efekt ochronny selenu jest uzyskiwany również poprzez neutralizowanie działania aflatoksyn, które mają działanie mutagenne. Są to pleśnie, które mogą występować w źle przechowywanych orzechach ziemnych, zbożach, przyprawach czy migdałach.
Uważa się, że nawet w momencie pojawienia się komórek rakotwórczych w organizmie, selen blokuje ich dalszy rozwój, zatem nazywanie selenu „pierwiastkiem życia” wydaje się być uzasadnione.
Źródła selenu
Znajdziemy go w wielu produktach. Prawdziwym bogactwem selenu są orzechy brazylijskie. Jedna sztuka wystarczy, aby pokryć zapotrzebowanie na ten składnik mineralny. Powinny o tym pamiętać przede wszystkim osoby cierpiące na niedoczynność tarczycy. Poza tym znajdziemy go w rybach i owocach morza, podrobach, drobiu, jajach, ryżu brązowym, pieczywie pełnoziarnistym, kukurydzy, czosnku i cebuli.
For Vers-24, Warsaw
_____
POLECAJCIE: