Banalnie proste w przygotowaniu i niewiarygodnie pyszne. W dodatku bez glutenu, więc nadają się dla alergików. Gwarantujemy, że te słodkie babeczki bez glutenu przypadną Wam do gustu do tego stopnia, że nie będziecie mogli się oprzeć, by nie sięgnąć po kolejną!
Składniki:
200 g masła (dla alergików polecamy olej),
200 g mąka (bezglutenowa mieszanka mąki kukurydzanej, gryczanej i ryżowej),
1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego,
1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią,
1 łyżeczka soli,
240 g mleko skondensowane słodkie (lub mleko kokosowe 150 g),
2 lub 3 jajka,
100 g cukru pudru.
Sposób przygotowania:
Mieszamy masło z cukrem pudrem, solą i z cukrem waniliowym, następnie miksujmy około 2 minuty, dodajemy mleko skondensowane, aż masa będzie jednolita. Mąkę zmieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do zmiksowanej masy, na koniec dodajemy jajka i ponownie miksujemy około 2 minuty. Rozkładamy do foremek. Wcześniej nastaw piekarnik na 185 stopni, pozostaw babeczki w piekarniku na 20 minut.
Zdjęcia: Vers-24
Te słodkie babeczki bez glutenu zdobyły nasze serce!
Smacznego!