Figi to owoce popularne na całym świecie. Są smaczne i pożywne. Dlaczego warto jeść figi? Ostatnie badania pokazują, że mogą być pomocne w leczeniu szeregu problemów zdrowotnych. Dlaczego warto jeść figi?
Figi są doceniane przez smakoszy ze względu na słodki, łagodny smak i szeroki wachlarz zastosowań. Ponadto są niskokaloryczne i nie zawierają tłuszczu. Jedna duża, surowa figa ma około 47 kalorii. Zarówno surowe jak i suszone figi powinny znaleźć się w naszym planie żywieniowym. Zawarty w figach błonnik pomaga w złagodzeniu zaparć i utrzymaniu poczucia sytości. Może również pomóc obniżyć stężenie cholesterolu oraz kontrolować poziom cukru we krwi. Figi są dobrym źródłem wapnia, który zapobiega osteoporozie – nie znajdziesz lepszego źródła wapnia niż figi! Figi są również bogate w magnez, mangan, sód, witaminę B6 i K oraz potas. W mniejszej ilości zawierają witaminę A, B1, B2, żelazo, fosfor i chlor.
Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania fig to między innymi:
Utrata masy ciała
Błonnik zawarty w figach pomaga zmniejszyć wagę i często są zalecane dla osób otyłych. Nie należy jednak przesadzać z ich ilością.
Obniżenie ciśnienia krwi
Niski poziom potasu i wysoki poziom sodu mogą prowadzić do nadciśnienia. Figi mają wysoką zawartość potasu i niską zawartość sodu, dzięki czemu doskonale chronią przed skutkami nadciśnienia.
Wzmocnienie kości
Figi są bogate w wapń, który jest jednym z najważniejszych składników wzmacniających kości i zmniejszających ryzyko osteoporozy. Ponadto są bogate w fosfor, który pobudza tworzenie kości.
Zapobieganie chorobom wieńcowym serca
Suszone figi zawierają kwasy tłuszczowe omega‑3 i omega‑6, które zmniejszają ryzyko chorób wieńcowych.
Zapobieganie wystąpieniu raka żołądka oraz skóry
Figi są doskonałym źródłem związków bioaktywnych, takich jak kwasy tłuszczowe i fenole. Zmniejszają one ryzyko wystąpienia raka skóry. Enzymy proteolityczne zawarte w figach mogą pomóc w hamowaniu rozwój raka w żołądku.
Lepsza kontrola cukrzycy
Błonnik zawarty w figach wspomaga kontrolę czynnościową cukrzycy.
Obniżenie poziomu cholesterolu
Figi zawierają pektynę, która jest rozpuszczalnym błonnikiem i stymuluje zdrowe wypróżnienia. Gdy włókno przemieszcza się przez przewód pokarmowy, ściera nadmiar zbitek cholesterolu i przenosi je do układu wydalniczego, który usuwa go z organizmu.
Alergie na figi i negatywne interakcje z lekami są bardzo rzadkie i większość ludzi może spożywać je bez obaw. Mimo to istnieje kilka potencjalnych skutków ubocznych, o których należy wiedzieć. Osoby uczulone na pyłek brzozy mogą być również uczulone na figi. Figi są częścią rodziny morwy, dlatego jeśli jesteś uczulony na inne owoce z rodziny morwowatych możesz również być uczulony na figi.
W niektórych przypadkach figi mogą powodować efekt przeczyszczający.
Tekst: Martyna Ludwiniak
Zdjęcia: Vers-24