Tekst: Natalia Nowak-Bartek
Zdjęcia: Krew i mleko
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 duże twarde jabłko (np. gloster)
- 250 g sera camembert
- 2 duże cebule
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy
- sól, młotkowany czarny pieprz
Porady:
Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy na patelnię z niewielką ilością rozgrzanej oliwy. Pozwalamy jej się podsmażyć, a następnie dusimy przez 10 minut na małym ogniu, dodając cukier trzcinowy, ocet balsamiczny, sól oraz czarny pieprz. Odstawiamy, aby nieco przestygła.
Z jabłka usuwamy gniazdo nasienne, kroimy je w plastry, a każdy plaster na mniejsze części.
W zależności od tego, w jakiej formie mamy ciasto, wałkujemy je cienko, lub po prostu rozwijamy rulon, a następnie dzielimy je na osiem równych prostokątów.
Na wszystkich prostokątach rozkładamy równą ilość duszonej cebuli, następnie kawałki jabłka oraz kawałki sera camembert, pamiętając by brzegi ciasta zostały puste, co pozwoli im wyrosnąć i ładnie się rozwarstwić.
Prostokąty ciasta francuskiego wraz z nadzieniem umieszczamy na blasze wyłożonej papierem pergaminowym i pieczemy przez 15–20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C, aż ser się stopi, a brzegi ciasta rozwarstwią się i zezłocą.
Gotowe poduszeczki skrapiamy oliwą, solimy i posypujemy młotkowanym pieprzem. Podajemy z dużą ilością rukoli.
SMACZNEGO!
For Vers-24, Warsaw