Tekst: Katarzyna Kałaska
Zdjęcia: etsy.com, siemie-lniane.pl
Złocisto-zielony kolor, charakterystyczny, ostry smak i dużo korzystnych niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Tak w jednym zdaniu można przedstawić olej rydzowy, czyli produkt zapomniany, lecz odświeżony w ostatnim czasie – i słusznie – dlaczego?
Wbrew narzucającej się nazwie, olej nie jest wytwarzany z grzybów, lecz z lnianki. Jest to jedna z najstarszych roślin oleistych, spokrewniona z rzepakiem. Dawniej to z niej głównie wytwarzany był olej, poźniej został wyparty przez rzepak, który był bardziej opłacalny w produkcji. Olej rydzowy charakteryzuje się swoistym zapachem i cebulowo – gorczycowym smakiem.
Olej rydzowy w swoim składzie zawiera dużą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych – około 90% (w tym jednonienasycone stanowią około 40%, a wielonienasycone około 50%). Jedynie 10% to kwasy tłuszczowe nasycone.
Biorąc pod uwagę skład innych olejów, ten wypada całkiem korzystnie – już jedna łyżeczka dziennie zrealizuje zapotrzebowanie na NNKT. Nie trzeba nikomu przypominać o wpływie NNKT na organizm m.in. na obniżanie stężenia „złego“ cholesterolu LDL. Ta cecha sprawia, że na tle innych olejów takich jak: olej rzepakowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek wypada najlepiej.
Według badań przeprowadzonych w Instytucie Żywności i Żywienia olej może być przechowywany dłużej niż pozostałe oleje (6 miesięcy).
Na uwagę zasługuje również fakt, że olej rydzowy posiada naturalnie w składzie dużo przyciwutleczniaczy (tokoferoli np. witaminę E), które są niezbędne przy tak dużej ilości kwasów tłuszczowych. Olej rydzowy 25 sierpnia 2006 roku został wpisany na „Listę Produktów Tradycyjnych“
Jak spożywać olej rydzowy?
Olej sprawdza się jedynie na zimno. Nie nadaje się do smażenia, pieczenia etc. w związku z tym możecie go dodać do sałatek, twarogów czy potraw wcześniej ugotowanych (do polania) np. kaszy czy ziemniaków. Właśnie w ten sposób był dawniej wykorzystywany w kuchni staropolskiej. Możecie też spróbować dolać małą łyżeczkę do wyrazistego w smaku koktajlu owocowego lub warzywnego. Wprawdzie ma wyrazisty smak, ale w towarzystwie innych, mocnych smaków może „zniknąć“ a walory odżywcze zostaną zachowane.
Kosmetyczne zastosowania oleju rydzowego
Olej rydzowy jest polecany jako dodatek do domowej maseczki nawilżającej. Do jej przygotowania potrzebne są 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kefiru, łyżeczka miodu i oleju. Wszystkie składniki należy połączyć i nałożyć na twarz na 20 min. Po upływie czasu zmyć i użyć toniku. Uważa się, że mikstura odżywi i poprawi koloryt cery. Zachęcamy do wypróbowania i podzielenia się opinią.
For Vers-24, Warsaw