Szałwia hiszpańska (nasiona chia) pochodzi z terenów Meksyku oraz Gwatemalii. Tak jak w przypadku wielu innych cennych roślin, została odkryta przez Azteków. Częścią rośliny, która zasługuje na szczególną uwagę są nasiona, mają około 2 mm długości, są owalne, najczęściej szaro-czarne. Słowo „chia” pochodzi od słowa „Chian”, co w języku nahuatl, znaczy oleisty.
Ich potęga wynika z tego, że posiadają leczniczą moc a ich regularne stosowanie dostarcza organizmowi porządnej dawki energii. W ostatnim czasie cieszą się dużą sławą w Europie. W 2009 roku zostały zatwierdzone przez Unię Europejską jako produkt spożywczy i stały się powszechnie dostępne w sklepach (najczęściej internetowych, ekologicznych i zielarskich).
Jakie właściwości posiadają nasiona chia?
Nasiona chia zawierają przede wszystkim dużą ilość kwasów tłuszczowych Omega 3 i 6 w optymalnym stosunku oraz kwasów tłuszczowych LCT. Już ze względu na ten fakt powinni pamiętać o nich wszyscy, którzy mają podwyższone stężenie cholesterolu. Kolejną istotną informacją jest spora dawka białka (około 20%) i wapnia. Osoby, które z różnych przyczyn nie mogą spożywać nabiału mogą stosować je jako jedno z dodatkowych źródeł wapnia w swojej diecie. Oprócz wapnia zawierają też wiele innych cennych witamin, składników mineralnych i antyoksydantów np. witaminę E, z grupy B, żelazo, magnez, cynk, fosfor, potas. Uważa się, że mogą wpływać na regulowanie stężenia glukozy we krwi, obniżając jej wchłanianie. Wszyscy cukrzycy powinni o tym pamiętać.
W nasionach szałwii hiszpańskiej znajduje się ponadto sporo błonnika pokarmowego, regulującego pracę jelit i dającego uczucie sytości. Ich zdolność do gromadzenia wody powoduje, że pęcznieją, tym samym nawadniając organizm.
W kuchni osób na diecie, cukrzyków, sportowców, osób przemęczonych, uczących się wiele godzin dziennie (studenci w sesji) szałwia hiszpańska powinna gościć każdego dnia. Nie powinny o niej zapominać również osoby starsze, bowiem wzmacniają układ nerwowy i pamięć.
W jaki sposób korzystać z nasion chia?
Ich zastosowanie jest szerokie. Można je spożywać na wiele sposobów np.
- jako dodatek (do posypania) do sałatek, kanapek, sosów, kasz, owsianki,
- zmiksowane w koktajlu owocowym lub warzywnym,
- zmielone jako dodatek do ciasta (naleśnikowego, chlebowego),
- dodatek do deserów np. puddingów. Jest to idealna propozycja dla osób na diecie. Jak zrobić pudding z nasionami? Na początku wypłuczcie porcję nasion (1/4 szklanki) pod bieżącą wodą i pozostawcie w naczyniu z wodą na 2–3 godziny. Dzięki temu spęcznieją. Następnie możecie dodać mleko kokosowe (200 ml) , cukier (np. brzozowy 2 łyżeczki) i wanilię, zagotować. Gotujcie na małym ogniu przez ok. 10 minut pod przykryciem. Dzięki wcześniejszemu namaczaniu nasiona są delikatniejsze i bardziej aksamitne. Na koniec dodajcie pokrojonego banana lub inny owoc i wstawcie do lodówki na 2 godziny. Smacznego!
Tekst: Katarzyna Kałaska
For Vers-24, Warsaw