Tekst: Katarzyna Kałaska
Zdjęcia: Vers-24
Zachowanie prawidłowego bilansu wodnego jest podstawą funkcjonowania organizmu. Zarówno nadmierna podaż jak i odwodnienie może nam zaszkodzić.
Długotrwałe odwodnienie (obejmujące nawet 2–3% masy ciała) prowadzi do obniżenia wydolności fizycznej, przy 5–8% objawy te mogą się nasilać, natomiast 20% może być wartością śmiertelną.
Do najczęściej występujących skutków odwodnienia należą:
- zawroty i bóle głowy,
- spadek ciśnienia krwi,
- zaburzenia elektrolitowe, mowy i funkcji poznawczych,
- zaburzenia rytmu serca i przewodzenia,
- zaburzenia wydalania moczu, zaparcia,
- spadek masy ciała,
- suchość skóry i śluzówek (prowadzące nawet do zakażeń),
- niedostateczne wydzielanie śliny,
- zaburzony metabolizm i działanie leków.
Niektóre wyżej wymienione skutki występują rzadko, jednak bóle głowy i spadek koncentracji jest jednym z najcześciej wymienianych przez pacjentów objawów niedostatecznego picia wody.
Asortyment dostępnych na rynku wód butelkowych jest niezwykle szeroki i nie zawsze wiadomo czym poszczególne butelki różnią się od siebie, dlatego postanowiliśmy przybliżyć Wam odrobinę tę kwestię.
Wody butelkowe dzielą się na 3 grupy:
- naturalne wody źródlane,
- naturalne wody mineralne ( mające dodatkowe dwie podgrupy: wody lecznicze mineralne i wody lecznicze słabo zmineralizowane),
- naturalne wody stołowe.
Definiując dokładnie każdy z wymienionych typów warto zaznaczyć, że naturalna woda źródlana jest wodą podziemną, pierwotnie czystą pod względem chemicznym i mikrobiologicznym nieróżniąca się składem od wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.
Naturalna woda mineralna jest wodą podziemną, pierwotnie czystą pod względem chemicznym i mikrobiologicznym, charakteryzująca się stabilnym składem mineralnym oraz właściwościami mającymi znaczenie fizjologiczne, powodująca korzystne oddziaływanie na zdrowie ludzi.
Wody stołowe powstają poprzez dodanie do wody źródlanej, naturalnie mineralnej wody lub soli mineralnych zawierających jeden lub więcej składników o znaczeniu fizjologicznym jak np. sód czy magnez.
Wody lecznicze zawierają w 1 litrze nie mniej niż 1000 mg rozpuszczonych składników mineralnych oraz co najmniej jeden swoisty składnik leczniczy.
Wody niskosodowe (czyli zawierające poniżej 20 mg jonów sodu w dm3) polecane są osobom cierpiącym na nadciśnienie oraz na diecie redukcyjnej.
Woda może również stanowić jedno ze źródeł pozyskiwania wapnia, ponieważ w 1 dm³ może posiadać od 150 do 500 mg tego składnika mineralnego.
Biorąc pod uwagę stopień mineralizacji wód butelkowych do ogólnego picia przez wszystkich polecane są wody niskozmineralizowane (mające poniżej 500 mg składników mineralnych w 1 litrze), sprawdzają się dodatkowo do przygotowywania posiłków.
Natomiast wody wysokozmineralizowane (mające powyżej 1500 mg składników mineralnych w 1 litrze) polecane są osobom skarżącym się na niedokwaśność czyli obniżone wydzielanie kwasu solnego w żołądku czy u osób z upośledzonym trawieniem.
Co jakiś czas warto zmieniać typy wypijanych wód. Wybieranie przez bardzo długi okres czasu wód leczniczych bywa niebezpieczne. Do ich stosowania powinno się mieć wyraźne wskazania ze strony lekarza.
Niezależnie od tego jakie wody najbardziej lubicie, zawsze są one lepszym wyborem niż gazowane napoje czy soki kartonowe. Wystrzegajcie się wód smakowych (sztucznie dosładzanych), ponieważ zawierają kilka łyżek cukru w 1 litrze. Lepiej dodać do butelki kilka plasterków cytryny, pomarańczy czy listki mięty, aby wzbogacić smak, niż kupować dosładzane wody.
Optymalnym rozwiązaniem jest wypijanie każdego dnia 1,5–2 litrów wody. Zaczynajcie każdy dzień kubkiem wody z cytryną, z pewnością wyjdzie Wam to na zdrowie!
For Vers-24, Warsaw