Tekst: Katarzyna Kałaska
Zdjęcia: Vers-24
Jest uważany za sprzymieżeńca szczupłej sylwetki. Występuje naturalnie w zbożach, owocach, warzywach, nasionach. Mimo tego, że nie ma znaczenia dla organizmu pod kątem wartości odżywczej, jest on niezbędny w codziennej diecie. Jakie ma działanie, z czego się składa i gdzie znajduje się najwięcej błonnika? Na wszystkie te pytania postaramy się dzisiaj odpowiedzieć.
Zgodnie z definicją Kodeksu Żywnościowego błonnik pokarmowy jest polimerem węglowodanów nie trawionym i wchłanianym w jelicie cienkim. Występuje naturalnie w żywności, powstaje podczaj jej przetwarzania z zastosowaniem procesów fizycznych, enzymatycznych i chemicznych (lub jest otrzymywany syntetycznie).
Błonnik reguluje i usprawnia pracę jelit, nasyca, obniża we krwi stężenie cholesterolu ogółem i frakcji LDL. Dodatkowo po posiłku obniża stężenie glukozy i insuliny we krwi.
Do frakcji rozpuszczalnych w wodzie należą pektyny (znajdujące się w jabłkach, cytrusach, truskawkach i marchewce) , hemicelulozy o wysokim i niskim stopniu rozgałęzienia, gumy (owies, jęczmień, warzywa strączkowe), śluzy roślinne i beta-glukany.
Natomiast celuloza (mąka z pełnego przemiału, otręby, warzywa), ligniny (pszenica, owoce, nasiona, dojrzałe warzywa), skrobia oporna, inulina i hemicelulozy ekstrahowane z roztworów kwaśnych (otręby, pełne ziarna zbóż) zaliczają się do nierozpuszczalnych w wodzie frakcji.
Codzienne zapotrzebowanie na błonnik dla dorosłej osoby (według WHO) wynosi od 27 do 40 g, dla dzieci od 5 do 7 g. Dieta obfitująca w produkty przetworzone oraz mięso jest uboga w błonnik. Aby zrealizować zapotrzebowanie codziennie trzeba włączać do posiłków produkty będące dobrym źródłem tego składnika. Należą do nich:
- rośliny strączkowe, makarony i chleby pełnoziarniste, mąka żytnia z pełnego przemiału np. otręby pszenne 42,4 g błonnika/100 g, płatki żytnie 11,6 g, chleb pumpernikiel 9,4 g, kasza gryczana 5,9 g, fasola 15,7 g – w tej grupie większość produktów zawiera powyżej 4 g błonnika/ 100 g,
- warzywa i owoce (świeże i suszone), brązowy ryż, chleb razowy – 8,4 g błonnika na 100 g, maliny – 6,7 g, czerwone porzeczki 7,7 g, wiórki kokosowe – 21,1 g, migdały 12,9 g – w tej grupie zawartość błonnika przeciętnie wynosi od 1 do 4,
- herbatniki, płatki kukurydziane, biały ryż, sałaty, winogrona, mandarynki, pomarańcze – dostarczają niewielkich ilości błonnika – <1 g/100 g.
W każdej z wymienionych grup zdarzają się wyjątki, produkty zawierające znacznie większe ilości błonnika niż w podanym zakresie. Należy pamiętać, że działanie błonnika jest uzasadnione jedynie w sytuacji, gdy pijemy dużą ilość wody. W przeciwnym wypadku jego działanie może być odwrotne do założonego. W diecie większości Polaków znajdują się zbyt małe ilości błonnika. W związku z tym każdego dnia należy pamiętać o dodatku warzyw i owoców do każdego posiłku. Wybierajcie ciemne, razowe pieczywo i produkty z pełnego ziarna. Jest to jedyna droga to realizacji dziennego zapotrzebowania.
For Vers-24, Warsaw
_____
POLECAJCIE: