Jedzenie

Zupa selerowa curry

Tekst: Nata­lia Nowak-Bar­tek
Zdję­cia: Krew i mle­ko

selerowa2

Skład­ni­ki:

  • 1 seler
  • 1 cebu­la
  • 2 ząb­ki czosn­ku
  • 2 łyż­ki zie­lo­nej pasty car­ry
  • sok z cytry­ny
  • 100 ml mle­ka koko­so­we­go
  • olej seza­mo­wy
  • garam masa­la
  • czar­ny pieprz

Pora­dy: 

Pokro­jo­ny seler, cebu­lę i czo­snek ugo­to­wa­łam do mięk­ko­ści w bulio­nie. Doda­łam zie­lo­ną pastę cur­ry, sok z poło­wy cytry­ny, mle­ko koko­so­we i resz­tę przy­praw i jesz­cze raz zago­to­wa­łam. Zblen­do­wa­łam zupę, a na koń­cu pokro­pi­łam ją ole­jem seza­mo­wym.


selerowa1
selerowa3
selerowa4

SMACZNEGO!


For Vers-24, War­saw

_____

WIĘCEJ:
krewimleko.wordpress.com
POLECAJCIE:

Komentarze

komen­ta­rzy

Related posts
JedzenieKsiążkiStyl życia

TOP 7 – wegetariańskie książki kucharskie

W związ­ku z coraz bar­dziej rosną­cą popu­lar­no­ścią die­ty wege­ta­riań­skiej i wegań­skiej przy­go­to­wa­li­śmy dla was kil­ka pozy­cji kuchar­skich, któ­re naszym zda­niem powin­ny zago­ścić w kuch­ni rośli­no­żer­ców. Znaj­dzie­cie w nich prze­pi­sy łatwe (dla tych począt­ku­ją­cych) oraz trud­niej­sze – dla tych, przed któ­ry­mi kuch­nia jar­ska nie sta­no­wi żad­nych tajem­nic.
Więcej
Jedzenie

Ciasto z makiem

Kolej­ny prze­pis na bez­glu­te­no­we słod­ko­ści. Tym razem waria­cje z makiem w roli głów­nej, czy­li szyb­kie, nie­za­wod­ne cia­sto z makiem i jabł­ka­mi. Skład­ni­ki: 120 g masła (wer­sja alter­na­tyw­na dla aler­gi­ków – olej), 1,5 sklan­ki mąki (bez­glu­te­no­wa…
Więcej
Jedzenie

Francuskie poduszki z brie, karmelizowaną cebulą, gruszką nashi i rozmarynem

Tekst: Nata­lia Nowak-Bar­tek Zdję­cia: Krew i mle­ko Skład­ni­ki (9 sztuk): płat cia­sta fran­cu­skie­go 3 małe cebu­le 150 g sera brie grusz­ka (u mnie nashi) łyżecz­ka brą­zo­we­go cukru roz­ma­ryn łyżecz­ka ole­ju rze­pa­ko­we­go sól & pieprz Pora­dy:  Cia­sto podzie­li­łam radeł­kiem…
Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *