Green Kitchen. Zielono & zdrowo
Autor: Luise Vindahl, David Frenkiel
Zderzenie dwóch światów kulinarnych – mięsożernej Luise oraz Davida – niezdrowo odżywiającego się wegetarianina. Owocem ich wspólnych kulinarnych poszukiwań jest blog „The Green Kitchen Stories” oraz książka, dzięki której odkryjemy bogactwo prostych do przyrządzenia zup, sałatek, soków i przekąsek. Mimo, że jest to propozycja skierowana przede wszystkim do wegan i wegetarian każdy znajdzie dla siebie coś pysznego do przygotowania. Książka podzielona jest na siedem działów: poranki, lekkie posiłki, na drogę, obiady rodzinne, małe przekąski, napoje, słodkości.
Książka kucharska
Autor: Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi
Przepięknie wydana kolekcja 120 przepisów kuchni izraelskiej i palestyńskiej. Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi pochodzą z Jerozolimy – Sami ze wschodniej arabskiej części, a Yotam żydowskiej zachodniej. Po kilku latach spotkają się w Londynie i odkrywają, że łączy ich nie tylko język, ale również historia i pasja do gotowania. Dziś prowadzą razem cztery restauracje, mieszając swoje żydowskie i arabskie kulinarne dziedzictwa. „Jerozolima” jest wynikiem ich eksperymentów, a jednocześnie bardzo osobistą podróżą sentymentalną do rodzinnego miasta. W książce znajdują się przepisy na klasyczne dania tego regionu, takie jak falafel, ale też wiele mniej znanych przepisów kuchni zamieszkujących stolicę Izraela muzułmańskich, żydowskich, chrześcijańskich i protestanckich społeczności. Wspaniała książka pełna przepisów i dziecięcych wspomnień.
Jadłonomia. Kuchnia roślinna. 100 przepisów nie tylko dla wegan
Autor: Marta Dymek
Pierwsza książka kucharska twórczyni „Jadłonomii” – najpopularniejszego polskiego bloga o kuchni roślinnej. W książce znajdziecie ponad 100 przepisów na wegańskie śniadania, obiady i kolacje z bulw, korzeni i liści. Tu burak zmienia się w ciasto czekoladowe, pietruszka występuje w parze z gruszką, a z garści kapusty powstają chrupiące chipsy. Pozycja obowiązkowa dla wszystkich jaroszy i tych, którzy do tej pory nie wyobrażali sobie bezmięsnego obiadu.
Zielenina na talerzu.
Autor: Magdalena Cielenga-Wiaterek
Kompozycja ponad 100 oryginalnych przepisów na śniadania, obiady, kolacje i desery (podzielone zgodnie z porami roku). Autorka słynnego bloga Zielenina, przekonuje, że kuchnia wegetariańska jest łatwa i pyszna.
Obfitość. Wegetariańska kuchnia autora Jerozolimy
Autor: Ottolenghi Yotam
Książka autora “Jerozolimy” niemal od razu trafiła na listę bestsellerów “New York Times”, zaś “Observer Food Monthly” określił ją mianem kulinarnej książki roku 2015. Yotam Ottolenghi przedstawia ponad 120 wegetariańskich przepisów, łączących intrygujące aromaty i niebanalne smaki, które zadowolą czytelników poszukujących nowego, odkrywczego spojrzenia na warzywa. Przepisy oparte na prostych, doskonałych składnikach inspirowane są śródziemnomorskimi korzeniami autora. Oryginalnym przepisom autora towarzyszą żywe, apetyczne zdjęcia.
Kuchnia wegetariańska
Autor: Nicola Graimes
Nicola Graimes jest wielokrotnie nagradzaną autorką książek kulinarnych, a także byłą redaktorką magazynu Vegetarian Living. Napisała ponad dwadzieścia książek, w tym Great Healthy Food for Vegetarian Kids, która w 2002 roku otrzymała nagrodę dla najlepszej wegetariańskiej książki kucharskiej w Wielkiej Brytanii w ramach World Gourmand Awards. Książkę podzielono na kilka rozdziałów: na surowo, grill, smażenie, gotowanie na parze, gotowanie oraz pieczenie. W każdym rozdziale znajdziemy około trzydziestu prostych przepisów, które dodatkowo są znakomicie sfotografowane.
Kuchnia kokosowa. Kompletna książka kucharska
Autor: Camilla Saulsbury
Must have każdego alergika. Dzięki swoim właściwościom zdrowotnym i unikalnemu smakowi kokos zyskał w ostatnim czasie niezwykłą popularność. Z produktów z kokosa, takich jak olej, mąka, cukier czy mleko, możemy przygotować niemal każde danie. Przepisy zawarte w książce nie zawierają glutenu, zboża, jajek, nabiału ani orzechów, dlatego śmiało mogą z nich skorzystać osoby chore na celiakię.
Tekst: Martyna Ludwiniak
Zdjęcia: empik.com
For Vers-24, Warsaw