Kolejny przepis na bezglutenowe słodkości. Tym razem wariacje z makiem w roli głównej, czyli szybkie, niezawodne ciasto z makiem i jabłkami.
Składniki:
120 g masła (wersja alternatywna dla alergików - olej),
1,5 sklanki mąki (bezglutenowa mieszanka mąki kukurydzianej, gryczanej i ryżowej),
1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego,
1 łyżeczka cukru wani-lio-wego z prawdziwą wanilią,
2 jajka,
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
80 g cukru
0,5 szklanki kefiru lub jogurtu
2 jabłka
0,5 szklanki maku
Sposób przygotowania:
Masło mieszamy z cukrem, miksujemy, dodajemy jajka i ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy kefir. Do drugiej miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki - mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Stopniowo przesypujemy do poprzednio zmiksowanej, płynnej masy. Na koniec dodajemy mak i jabłka pokrojone na nieduże kawałki. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez około 40 minut.
Smacznego!
Tekst/ zdjęcia: Vers-24
For Vers-24, Warsaw