Jedzenie

Francuskie poduszki z brie, karmelizowaną cebulą, gruszką nashi i rozmarynem

Tekst: Nata­lia Nowak-Bartek
Zdję­cia: Krew i mleko

poduszki1

Skład­ni­ki (9 sztuk):

  • płat cia­sta francuskiego
  • 3 małe cebule
  • 150 g sera brie
  • grusz­ka (u mnie nashi)
  • łyżecz­ka brą­zo­we­go cukru
  • roz­ma­ryn
  • łyżecz­ka ole­ju rzepakowego
  • sól & pieprz

Pora­dy: 

Cia­sto podzie­li­łam radeł­kiem na dzie­więć (w mia­rę;)) rów­nych części.

Cebu­lę pokro­iłam w piór­ka, pod­du­si­łam na nie­wiel­kiej ilo­ści ole­ju z dodat­kiem soli, pie­przu i brą­zo­we­go cukru. Odsta­wi­łam do prze­sty­gnię­cia. Grusz­kę i brie pokro­iłam na małe kawałki.

Na środ­ku pro­sto­ką­tów z cia­sta fran­cu­skie­go ukła­da­łam po łyż­ce kar­me­li­zo­wa­nej cebu­li, nie­co grusz­ki i po parę kawał­ków brie. Posy­pa­łam pie­przem i rozmarynem.

Pie­kłam 20 minut w pie­kar­ni­ku roz­grza­nym do 220°C.

poduszki2
poduszki3

SMACZNEGO!


For Vers-24, Warsaw

_____

WIĘCEJ:
krewimleko.wordpress.com
POLECAJCIE:

Komentarze

komentarzy

Related posts
Jedzenie

AWOKADO TOST - przepis na pyszną i zdrową przekąskę

Awo­ka­do to ide­al­ne źró­dło zdro­wych tłusz­czy, jest więc nie tyl­ko pysz­ne ale i sprzy­ja utrzy­ma­niu dobrej dla zdro­wia die­ty. Wypró­buj nasz prze­pis – jego głów­nym skład­ni­kiem jest ten dro­go­cen­ny owoc. Skład­ni­ki: Doj­rza­łe awo­ka­do (naj­le­piej wybierz…
Więcej
JedzenieStyl życia

Brownie z kaszy jaglanej

Chy­ba każ­dy zna ten moment, kie­dy dopa­da nas sła­bość i nie­po­wstrzy­ma­na ocho­ta na coś słod­kie­go. Sło­dy­cze na bok, czas na brow­nie z kaszy jagla­nej. Nie ma prost­sze­go cia­sta, po ugo­to­wa­niu kaszy wystar­czy tyl­ko zmik­so­wać razem wszyst­kie skład­ni­ki. Moc­no kaka­owe, sycą­ce i do tego nisko­ka­lo­rycz­ne. Spo­koj­nie się­gaj­cie po następ­ny kawałek.  
Więcej
Jedzenie

Zimowe muffinki czekoladowo-bananowe

Tekst: Nata­lia Nowak-Bar­tek Zdję­cia: Krew i mle­ko Skład­ni­ki: (pro­por­cje orien­ta­cyj­ne) 2 szklan­ki mąki pszen­nej 2 jaj­ka 1/2 szklan­ki mle­ka 1/2 szklan­ki likie­ru bana­no­we­go 1/4 szklan­ki jasne­go rumu 3/4 szklan­ki ole­ju rze­pa­ko­we­go szklan­ka brą­zo­we­go cukru banan 100 g gorz­kiej cze­ko­la­dy o wysokiej…
Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *