No tak… znów ten zapach, aromat kawy to jeden z najwspanialszych zapachów kołyszący się po ulicach miast. To na kawę najczęściej umawiamy się z przyjaciółmi, na kawę uciekamy po pracy… Przy niej się relaksujemy i odpoczywamy. Zmawiasz Cappuccino, zdecydowanie najbardziej lubisz Cappuccino, ale w zasadzie czym różni się Cappuccino od Latte?
Przygotowaliśmy dla nas kawowy słownik ! Od dzisiaj menu na kawiarnianych ścianach będzie dla dla prosty i jasny.
Zaczynamy od królowej kaw, ulubienicy prawdziwych wytwornych kawoszy :
Espresso: wywodzi się z Włoch w 1901 roku Luigi Bezzera stworzył pierwszy ekspres do espresso. Włoska nazwa mimo skojarzeń nie ma związku z szybkością przygotowania, lecz pochodzi od włoskiego przymiotnika espressivo – wyrazisty, wyraźny. Kawę tę parzy się w specjalnym ekspresie woda o temperaturze oko 88–92 C przepuszczana jest pod ciśnieniem 9–10 barów przez drobno zmielone, mocno ubite ziarna kawy. Idealne espresso posiada gęstą orzechową piankę.
Espresso dopio - podwójne espresso, czyli po prostu podwójna moc 🙂
Cafe Americano – jest to espresso rozcieńczane gorącą wodą. Jej smak przypomina kawę przefiltrowaną, w efekcie otrzymujesz kubek czarnej gorącej kawy.
Romano - espresso podawane ze świeżą skórką z cytryny bądź pomarańczy.
Caffe latte – espresso z dodatkiem ciepłego zaparzonego i spienionego mleka (proporcja pół na pół), często z posypką, wiele kawiarni oferuje również dodatki w formie syropów smakowych.
Latte macchiato – piękna 3 warstwowa kawa otrzymywana poprzez powolne wlewanie espresso do szklanki z gorącym mlekiem, ukoronowane mleczną pianką.
Cappuccino – espresso z dodatkiem mleka gotowanego na parze oraz mlecznej piany. Wyjątkowo ukochana kawa przez kobiety, każdy z jej składników jest w proporcji 1/3, co daje wyjątkowy aksamitny posmak dzięki obłokowi mlecznej pianki.
Caffe con panna – espresso podawane z ubitą śmietanką jako dodatek na wierzchu (BEZ MLEKA).
Mocca - kawa espresso wlewana do spienionego gorącego mleka z dodatkiej kako lub czekolady w procji skąłdników 1/4 często ukornowana bitą śmietaną.
Irish coffee – kawa z małym co-nieco czyli whiskey i bitą śmietaną.
Na koniec coś na najbliższe dni.. zapowiada sie ciepły wspaniały tydzień…
Frappe latte – idealna na upalne popołudnia, orzeźwia, stawia na nogi! Jest to Latte z kostkami lodów, przygotowywana na różne sposoby często występuję w zmiksowanej formie, a taka najlepsza jest w Starbucksie 🙂
Teraz czas na kawę! Wybierzcie się ze swomi zjomymi na kawę do kawiarni, a może zrobicie im niespodziankę i sami przygotuje pyszną kawę. Na koniec pokażemy wam jakie kawy piją redaktorzy Vers24. Oto Versowe kawy w różnych zakątkach świata.
For Vers-24, Warsaw