Tekst: Monika Koryś
Zdjęcia: VERS-24, zdrowe-zywienie.wieszjak.polki.pl, fitness.sport.pl, kobieta.pl, kuchnia.wp.pl, etykietyka.pl, winoioliwa.blogspot.com, przepisy.magazyn-kuchnia.pl, makmoda.com
Regularne spożywanie posiłków uzupełnionych przekąskami to recepta na zdrową i właściwą dla organizmu dietę. Oczywiście najłatwiej sięgnąć po coś gotowego, a zarazem niezdrowego – zwłaszcza jeśli chodzi o przekąski. Ale co jeść, by nie gromadzić nadmiaru kalorii, nie marnować zbyt wiele czasu na przygotowanie i jednocześnie zaspokoić potrzeby organizmu oraz zachcianki smakowe? Vers-24 serwuje Wam dzisiaj propozycje produktów, które polecamy jeść między posiłkami jako zdrową alternatywę i które nie zaszkodzą sylwetce, a co więcej pomogą w osiągnięciu tej wymarzonej bądź korzystnie wpłyną na zdrowie.
NABIAŁ
Najlepiej wybrać przekąski bogate w białko, po pierwsze organizm zużyje dużo energii czerpanej z tkanki tłuszczowej by je strawić, po drugie są bogate w sole mineralne i witaminy, przez co odgrywają ważną rolę w żywieniu człowieka. Na przykład jogurt, kefir, twarożek – w wersji solo lub z dodatkiem miodu czy suszonych owoców dla osłody – to idealny pomysł na niskokaloryczną, a jednocześnie odżywczą i powodującą uczucie sytości przekąskę, która nie zaszkodzi Twojej figurze, a dodatkowo uzupełni braki wapnia i innych minerałów.
WAFLE RYŻOWE
Ta przekąska pełna błonnika, który jest niezbędny nie tylko dla osób dbających o dietę, ale dla każdego kto chce na długo cieszyć się sprawnym układem pokarmowym i szybką przemianą materii, jest wyjątkowo sycąca. Dodatkowym atutem jest efekt „chrupania”, dzięki czemu doskonale zastępuje wysokokaloryczne przygryzki typu chipsy, paluszki, popcorn. Polecamy wybierać wafle te z brązowego ryżu (dodatkowe zalety zdrowotne z pełnej i nieoczyszczonej z wartości ciemnej odmiany), najlepiej z dodatkiem ziaren lub pestek i soli morskiej. Przypominamy, że wafle są także idealne dla wszystkich uległych najpopularniejszej na chwilę obecną diecie tzw. Glutenfree!
WARZYWA
Wyjątkowo odżywcza i najmniej kaloryczna przekąska, w dodatku pełna witamin, pektyn i składników mineralnych. Zawarte w nich związki chemiczne regulują przebieg wielu procesów życiowych, a dodatkowo możesz je jeść pod wieloma postaciami: suszone (chrupiące), gotowane (najlepiej na parze), na surowo bądź grillowane! My najbardziej polecamy opcję na surowo z dodatkiem ulubionego dipu lub z nieocenioną w wartości oliwą z oliwek doprawioną wybranymi ziołami i przyprawami.
WARZYWA STRĄCZKOWE
Z całej „puli” warzyw, warto wyróżnić te strączkowe jako wyjątkowo wartościową i nieszkodliwą dla figury przekąskę. Zawierają one ogromną ilość białka roślinnego – najlepiej przyswajalnego przez organizm oraz ułatwiającego budowanie mięśni przy jednoczesnym spalaniu tkanki tłuszczowej. Dodatkowo pełne krwiotwórczego żelaza, przyjaznych układowi nerwowemu witamin i błonnika regulującego trawienie. Polecamy najbardziej te świeże i sezonowe.
OWOCE
Bogate w chrom – substancję, która doskonale hamuje apetyt i przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu. Co więcej głównie słodkie lub orzeźwiające w smaku, są doskonałym „czyścicielem” toksyn z organizmu. Można zajadać się surowymi, przygotować z nich świetne letnie koktajle z sezonowych „skarbów” owocowych oraz wzbogacać nimi różne potrawy. My sugerujemy jedzenie owoców tych ze skórką, bo to w niej zawarte jest najwięcej prozdrowotnych i działających oczyszczająco substancji.
SUSZONE OWOCE
Z jednej strony są pozbawione wody w przeciwieństwie do świeżych owoców, ale za to zapewniają nam efekt wypełniający – co powoduje, że po niewielkiej ilości czujemy sytość. Są doskonałym zamiennikiem wszelkich słodyczy, a w dodatku w porównaniu ze sztucznymi łakociami można jeść je bez szkody dla sylwetki. Polecamy jedynie bycie ostrożnym w kwestii np. tak zwanych chipsów bananowych – owszem są to suszone owoce bananowe, ale niestety zwykłe pełne tłuszczu i dodatkowego cukru oraz substancji konserwujących, za to polecamy każdemu próbę zrobienia takich bananów na chrupko samemu!
OWOCE MORZA
Bardzo niskokaloryczne, dodatkowo pełne jodu, wapnia, żelaza, magnezu, cynku. Niektóre z nich uchodzą za afrodyzjak (np. ostrygi) oraz zapewniają wyjątkowe i oryginalne walory smakowe. Bez obaw można zajadać się nimi do syta, jednocześnie zapewniając sobie sporą dawkę niezbędnych minerałów i dopieszczając swoje kubki smakowe.
ORZECHY
Nie jest to małokaloryczna zakąska, ale za to niezwykle skuteczna w zrzucaniu zbędnych kilogramów.
Są prawdziwą „bombą” witaminową i dostarczają organizmowi odpowiednią dawkę niezbędnych kwasów tłuszczowych (właśnie tych, które zapobiegają w gromadzeniu tkanki tłuszczowej). Jeśli będziesz pamiętać o jedzeniu orzechów regularnie, odwdzięczą się one piękną skórą, mocnymi włosami i paznokciami oraz smukłą talią. Nie przesadzaj z ich ilością, ale spróbuj wprowadzić do codziennego menu i zobacz efekty!
For Vers-24, Warsaw