Tekst: Natalia Nowak-Bartek
Zdjęcia: Krew i młeko
- 100 g masła
- 100 g mąki
- 50 g mielonych migdałów
- 50 g otrąb pszennych
- 1 łyżeczka sody
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany
- 80 g cukru trzcinowego
- borówki
- wypestkowane śliwki (ok. ½ kg)
Łączymy zimne masło, mąkę, migdały, otręby, sodę, jajko, śmietanę oraz cukier i wyrabiamy sprężyste, zwarte ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
¾ ciasta wałkujemy cienko i wyklejamy nim dno formy do pieczenia (może być tortownica). Na nim układamy wypestkowane i przekrojone na połówki śliwki oraz borówki. Resztę ciasta kruszymy po wierzchu. Można całość posypać dodatkowo brązowym cukrem. Pieczemy około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
For Vers-24, Warsaw