Ta sałatka to sposób na szybką, zdrową i smaczną przekąskę. Możesz ją zjeść na lunch lub na kolacje, zarówno na ciepło jak i na zimno. Jednym ze składników to canihua – ziarno, które jest niedalekim krewnym komosy ryżowej, zawiera bardzo dużo białka, wzmacnia odporność i koncentrację. Znajdziesz ją w sklepach ekologicznych.
Składniki:
- canihua
- jarmuż
- awokado
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek
- pestki dyni
- orzeszki piniowe
- chili
- pierz i sól
Jarmuż skrop oliwą z oliwek i piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 15 min. Canihue gotuj w wodzie około 10 min. Orzechy lekko upraż na patelni. Następnie pokrój awokado i dodaj do niego sok z cytryny. Jarmuż przełóż do miski, dodaj awokado, posyp ugotowaną canihua, dodaj orzechy, przypraw chili, solą i pieprzem, na koniec polej oliwą z oliwek.
Smacznego!
Tekst/zdjęcia: Vers-24