Oliwa z oliwek (extra vergine)
Oliwa z oliwek jest jednym z najzdrowszych tłuszczów na ziemi. Przeprowadzone badania wykazały, że może ona chronić przed chorobami związanymi z procesem starzenia. Obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko chorób serca oraz zapobiega wystąpieniu syndromu metabolicznego. Badania laboratoryjne oraz te przeprowadzone na zwierzętach sugerują, że oliwa z oliwek ma silne działanie przeciwzapalne i może chronić skórę przed poparzeniami słonecznymi. Dodatkowo, prawie 73 procent oliwy to jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które zwiększają elastyczność i jędrność skóry.
Zielona herbata
Zielona herbata bogata jest w przeciwutleniacze, które chronią nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wśród antyoksydantów szczególną rolę odgrywają polifenole, które chronią przez chorobami serca, cukrzycą oraz procesami zapalnymi. Polifenole mogą również pomóc w ochronie kolagenu (główne białko w skórze), co opóźnia proces starzenia.
Tłuste ryby
Tłuste ryby to prawdziwy hit przeciwstarzeniowy. Kwasy omega‑3 chronią między innymi przed chorobami serca i procesami zapalnymi. Badania sugerują także, że mogą one chronić przed uszkodzeniami, które występują w skórze podczas ekspozycji słonecznej. Łosoś, jedna z najbardziej popularnych rodzajów tłustych ryb zawiera dodatkowo składnik o nazwie astaksantyna, który jest silnym przeciwutleniaczem.
Gorzka czekolada
Mawiają, że gorzka czekolada pod względem profilu antyoksydantów nie ma sobie równych. Na głowę bije nawet jagody acai, jagody i żurawinę. Badania sugerują, że obniża ciśnienie krwi, zwiększa wrażliwość na insulinę i poprawia elastyczność tętnic. Czekolada zawiera antyoksydanty zwane flawonolami, które chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Jednak ilość flawonoli zawarta w czekoladzie zmienia się znacznie w zależności od jej rodzaju. Należy pamiętać, że im wyższa zawartość kakao, tym wyższa zawartość flawonoli. Wybierajcie ciemną czekoladę z zawartością co najmniej 70 procent kakao.
Warzywa
Warzywa zawierają przeciwutleniacze, które pomagają zmniejszyć ryzyko chorób serca, zaćmy oraz nowotworów. Wiele warzyw bogatych jest w karotenoidy (takie jak beta-karoten), które chronią przed promieniowaniem słonecznym i działaniem wolnych rodników, co może doprowadzić do szybszego starzenia się skóry. Najlepszym źródłem beta-karotenu jest marchew, dynia oraz słodkie ziemniaki. Wiele warzyw zawiera duże ilości witaminy C, która wspomaga produkcję kolagenu i wykazuje silne działanie przeciwutleniające.
Nasiona lnu
Nasiona lnu zawierają lignany, które obniżają stężenie cholesterolu oraz cukru we krwi, chronią przez rozwojem raka piersi i raka prostaty. Są również doskonałym źródłem kwasu ALA (kwas alfa liponowy), który chroni skórę przed promieniowaniem słonecznym i może zmniejszyć związane ze słońcem uszkodzenia skóry.
Granat
Granat to jeden z najzdrowszych owoców. Zawarte w nim antyoksydanty zmniejszają stany zapalne i pomagają chronić skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych.
Awokado
Awokado jest bogate w zdrowe dla serca tłuszcze, błonnik oraz witaminy i minerały. Ponadto awokado zawiera unikalne związki zwane alkoholami polihydroksylowanymi. Pomagają one zwalczyć stan zapalny, chronią skórę przed słońcem i pomagają w naprawie uszkodzonego DNA. Wysoka zawartość tłuszczów jednonienasyconych oraz antyoksydantów luteiny i zeaksantyny zapewnia dodatkową ochronę dla skóry.
Pomidory
Dzięki wysokiej zawartości likopenu pomidory dostarczają naszemu organizmowi wielu korzyści zdrowotnych. Likopen zmniejsza ryzyko rozwoju chorób serca, udaru mózgu i raka prostaty. Badania sugerują, że może on również chronić skórę przed szkodliwymi promieniami słonecznymi.
Oprócz spożywania wyżej wymienionych produktów, należy unikać tytoniu, mocnej kawy, herbaty oraz alkoholu, które w nadmiarze szkodzą naszej skórze. Ponadto warto zadbać o regularny wysiłek fizyczny.
Tekst: Martyna Ludwiniak
Zdjęcia: Vers-24
For Vers-24, Warsaw