Jedzenie

Żurek wielkanocny

Tekst: Nata­lia Nowak-Bar­tek
Zdję­cia: Krew i mle­ko

wwielkanoc4

Skład­ni­ki:

  • 5 łyżek mąki żyt­niej z peł­ne­go prze­mia­łu
  • 5 (lub wię­cej;)) ząb­ków czosn­ku
  • kawa­łek pod­su­szo­nej skór­ki chle­ba żyt­nie­go
  • 500 ml prze­go­to­wa­nej, cie­płej wody

Pora­dy:

Żurek ponoć naj­le­piej jest przy­go­to­wy­wać w gli­nia­nym naczy­niu, jed­nak ja z powo­du jego bra­ku posił­ku­je się sło­ikiem.

Do sło­ika wsy­pa­łam mąkę, doda­łam drob­no pokro­jo­ny czo­snek, skór­kę z chle­ba i zala­łam wodą. Przy­kry­łam baweł­nia­ną ście­recz­ką i mie­sza­łam raz dzien­nie przez 3 dni. (Pomie­szam jesz­cze jutro:)). Zakwas powi­nien być goto­wy do uży­cia po 4 dniach.

Goto­wy zakwas doda­ję zwy­kle do bulio­nu, doda­ję jesz­cze wię­cej czosn­ku i poda­ję tra­dy­cyj­nie – z kieł­ba­są i jaj­kiem.

wwielkanoc3
wwielkanoc11

SMACZNEGO!

For Vers-24, War­saw

_____

WIĘCEJ:
krewimleko.wordpress.com
PRZECZYTAJ TEŻ:
FRANCUSKIE TARTALETKI Z NADZIENIEM
ORKISZOWA PIZZA Z KURKAMI
ORZECHY W KARMELU

Komentarze

komen­ta­rzy

Related posts
Jedzenie

AWOKADO TOST - przepis na pyszną i zdrową przekąskę

Awo­ka­do to ide­al­ne źró­dło zdro­wych tłusz­czy, jest więc nie tyl­ko pysz­ne ale i sprzy­ja utrzy­ma­niu dobrej dla zdro­wia die­ty. Wypró­buj nasz prze­pis – jego głów­nym skład­ni­kiem jest ten dro­go­cen­ny owoc. Skład­ni­ki: Doj­rza­łe awo­ka­do (naj­le­piej wybierz…
Więcej
JedzenieStyl życia

Brownie z kaszy jaglanej

Chy­ba każ­dy zna ten moment, kie­dy dopa­da nas sła­bość i nie­po­wstrzy­ma­na ocho­ta na coś słod­kie­go. Sło­dy­cze na bok, czas na brow­nie z kaszy jagla­nej. Nie ma prost­sze­go cia­sta, po ugo­to­wa­niu kaszy wystar­czy tyl­ko zmik­so­wać razem wszyst­kie skład­ni­ki. Moc­no kaka­owe, sycą­ce i do tego nisko­ka­lo­rycz­ne. Spo­koj­nie się­gaj­cie po następ­ny kawa­łek.  
Więcej
Jedzenie

Francuskie poduszki z brie, karmelizowaną cebulą, gruszką nashi i rozmarynem

Tekst: Nata­lia Nowak-Bar­tek Zdję­cia: Krew i mle­ko Skład­ni­ki (9 sztuk): płat cia­sta fran­cu­skie­go 3 małe cebu­le 150 g sera brie grusz­ka (u mnie nashi) łyżecz­ka brą­zo­we­go cukru roz­ma­ryn łyżecz­ka ole­ju rze­pa­ko­we­go sól & pieprz Pora­dy:  Cia­sto podzie­li­łam radeł­kiem…
Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *