Tekst: Natalia Nowak-Bartek
Zdjęcia: Krew i mleko
Składniki:
- 5 łyżek mąki żytniej z pełnego przemiału
- 5 (lub więcej;)) ząbków czosnku
- kawałek podsuszonej skórki chleba żytniego
- 500 ml przegotowanej, ciepłej wody
Porady:
Żurek ponoć najlepiej jest przygotowywać w glinianym naczyniu, jednak ja z powodu jego braku posiłkuje się słoikiem.
Do słoika wsypałam mąkę, dodałam drobno pokrojony czosnek, skórkę z chleba i zalałam wodą. Przykryłam bawełnianą ściereczką i mieszałam raz dziennie przez 3 dni. (Pomieszam jeszcze jutro:)). Zakwas powinien być gotowy do użycia po 4 dniach.
Gotowy zakwas dodaję zwykle do bulionu, dodaję jeszcze więcej czosnku i podaję tradycyjnie – z kiełbasą i jajkiem.
SMACZNEGO!
For Vers-24, Warsaw