Składniki:
- ½ szklanki kaszy jaglanej
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 3 jajka
- ½ szklanki kakao
- ½ szklanki miodu
- Łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
- ¼ szklanki mleka ryżowego
Sposób przygotowania:
Kaszę wsypujemy na sitko, po czym przelewamy ją kilkakrotnie na zmianę zimną i wrzącą wodą (w ten sposób pozbywając się smaku goryczki). Następnie wsypujemy ją do garnka wrzącą wodą – na 1 szklankę kaszy przypada 1,5 szklanki wody. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut (do momentu aż kasza wchłonie całą wodę). Odstawiamy do ostudzenia. Ostudzoną kaszę jaglaną przekładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki. Wszystko dokładnie blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Płaską formę o wymiarach 20 cm x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Brownie pieczemy przez około 45 minut.
Smacznego!
Zdjęcia/tekst: Vers-24
For Vers-24, Warsaw