Tekst: Natalia Nowak-Bartek
Zdjęcia: Krew i mleko
Składniki:
Ciasto:
- 200 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki soli himalajskiej
- 20 g świeżych drożdży
- 2 łyżki oliwy
- gazowana woda mineralna
Sos kurkowy:
- 200 g gęstego jogurtu greckiego
- 1 duża garść kurek
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ½ pęczka posiekanej natki pietruszki, parę gałązek rozmarynu
- sól himalajska i młotkowany czarny pieprz do smaku
Dodatki:
- 200 g kurek
- 10 plasterków kumpiaku
- 100 g sera mozzarella
- 50 g sera typu oscypek
Porady:
Drożdże łączymy z cukrem, solą i niewielką ilością wody. Dokładnie mieszamy. Dodajemy oliwę, oba rodzaje mąki i kolejną porcję wody – taką, by udało się wyrobić miękkie, sprężyste ciasto. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość.
Przygotowujemy sos. Kurki, szalotkę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy pokrojone w kostkę składniki i dusimy przez 10 minut. Dolewamy jogurt, dorzucamy zioła i przyprawy. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możemy rozrzedzić go niewielką ilością wody. Gotujemy bez przykrycia przez około 5 minut. Studzimy.
Ciasto na pizzę cienko rozwałkowujemy na kształt koła, podsypując nieco mąką, jeśli przykleja nam się do blatu i wałka, a następnie układamy na rozgrzanej wcześniej blasze lub specjalnym kamieniu do pieczenia pizzy. Rozprowadzamy sos równomiernie po powierzchni ciasta, pozostawiając niewielki rant. Na sosie układamy kawałki serów, a następnie kumpiak i kurki porwane na drobniejsze kawałki. Całość posypujemy natką pietruszki, pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek.
Pizzę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około 15–20 minut.
SMACZNEGO!
For Vers-24, Warsaw