Lody bakaliowo-ajerkoniakowe

Tekst: Nata­lia Nowak-Bar­tek
Zdję­cia: Krew i mle­ko

lody2

Skład­ni­ki:

  • 100 ml ajer­ko­nia­ku
  • 175 ml mle­ka
  • 4 łyż­ki cukru pudru
  • 375 ml śmie­tan­ki 36%
  • dodat­ko­wo: rodzyn­ki, tłu­czo­ne orze­chy
  • ara­chi­do­we i pista­cje

Pora­dy:

Likier wymie­sza­łam z mle­kiem. Schło­dzo­ną śmie­tan­kę ubi­łam na puszy­stą pia­nę, pod koniec ubi­ja­nia doda­łam cukier puder. Następ­nie deli­kat­nie połą­czy­łam śmie­tan­kę z likie­rem oraz mle­kiem i rów­nie deli­kat­nie wmie­sza­łam baka­lie.

Prze­la­łam masę do pojem­ni­ka i wsta­wi­łam do zamra­żal­ni­ka na 3 godzi­ny. W trak­cie mro­że­nia paro­krot­nie mie­sza­łam masę, by ją spulch­nić i zapo­biec powsta­wa­niu bry­łek lodu.

lody2

SMACZNEGO!

For Vers-24, War­saw

_____

WIĘCEJ:
krewimleko.wordpress.com
PRZECZYTAJ TEŻ:
FRANCUSKIE TARTALETKI Z NADZIENIEM
ORKISZOWA PIZZA Z KURKAMI
ORZECHY W KARMELU



Komentarze

komen­ta­rzy