Tekst: Natalia Nowak-Bartek
Zdjęcia: Krew i mleko
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g roztopionej gorzkiej czekolady (70%)
- 2 jajka
- 100 g cukru trzcinowego
- 200 ml jogurtu
- 100 ml gazowanej wody mineralnej
- 90 g roztopionego masła
- parę kropel esencji lub aromatu waniliowego (lub cukru wanilinowego)
- 1/2 łyżeczki soli
- 150 g chipsów czekoladowych
- papierki do pieczenia
Porady:
Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Dodałam masło, jogurt, jajka, wodę mineralną, aromat waniliowy, a do połowy masy roztopioną czekoladę. Składniki dobrze połączyłam, a następnie wrzuciłam do powstałej masy chipsy czekoladowe i delikatnie wymieszałam. Formę do babeczek wyłożyłam brązowym papierem do babeczek i przelałam ciasto. Babeczki piekłam 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
SMACZNEGO!
For Vers-24, Warsaw