Tekst: Natalia Nowak-Bartek
Zdjęcia: Krew i mleko
Składniki:
(proporcje orientacyjne)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki likieru bananowego
- 1/4 szklanki jasnego rumu
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- szklanka brązowego cukru
- banan
- 100 g gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
Porady:
W dużej misce połączyłam najpierw suche składniki, a następnie mokre. Dodałam rozgnieciony widelcem banan oraz połowę czekolady połamaną na drobne kawałki. Wymieszałam wszystko razem (masa powinna być ‚lejąca’).
Przełożyłam masę do silikonowej formy muffinkowej (wyszło mi 6 dużych) i piekłam 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Kiedy ostygły zamoczyłam wierzch muffinów w reszcie czekolady rozpuszczonej z odrobiną likieru bananowego.
SMACZNEGO!
For Vers-24, Warsaw