Nie od dziś wiadomo, że najlepszym lekarstwem jest zdrowa dieta. Regularnie spożywane posiłki oraz dieta bogata w surowe warzywa i owoce pomaga nam w walce z bakteriami i wirusami chorobotwórczymi, które z podwójną siłą atakują nas jesienią. Jakie warzywa wybierać jesienią? Oczywiście sezonowe!
Słodkie ziemniaki (bataty)
Źródło witaminy A, B6, oraz cennych minerałów: żelaza, potasu, manganu i miedzi. Porcja 100 gram w 500 procentach zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę A (beta-karoten) oraz w ponad 50 procentach na witaminę C. Ze względu na dużą zawartość karotenów i karotenoidów, w tym luteiny – bataty mają korzystny wpływ na wzrok. 100 g słodkich ziemniaków dostarcza około 85 kcal. Aby ugotować nieobrane bataty należy włożyć je do zimnej, lekko osolonej wody i gotować 20–30 minut, aż będą miękkie. Po ugotowaniu, łupina bez problemu odchodzi od bulw.
Buraki
Są doskonałym źródłem kwasu foliowego oraz składników mineralnych, między innymi: żelaza, wapnia, magnezu, potasu, manganu, sodu, miedzi, chloru, fluoru oraz cynku. Polecane są dla kobiet w ciąży, szczególnie narażonych na niedobory kwasu foliowego i anemię. Buraki są niskokaloryczne (38 kcal w 100 g), jednak zawierają dużo cukru, dlatego powinni ich unikać chorzy na cukrzycę. Betanina zawarta w burakach chroni przed działaniem wolnych rodników.
Dynia
Jest dobrym źródłem witaminy A (beta-karotenu), B1, B2, C, PP oraz składników mineralnych (fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez. Ma niską kaloryczność (100g to zaledwie 28 kcal) oraz nie zawiera sodu, jednak ze względu na wysoki indeks glikemiczny nie jest wskazana dla diabetyków. Pestki dyni są bogatym źródłem magnezu, fosforu, manganu, a także cynku, który dobroczynnie działa na naszą cerę, włosy i paznokcie.
Kapusta
Stanowi bogate źródło witamin: C, A, E, K oraz witamin z grupy B. Jest niskokaloryczna (ok. 40 kcal na 100g), zawiera duże ilości magnezu, wapnia i potasu. W zewnętrznych liściach jest sporo żelaza i kwasu foliowego. Picie soku z kapusty wzmacnia odporność, pomaga w walce z anemią i obrzękami. Wszystkie warzywa kapustne wspomagają diety odchudzające, ponieważ mają niewielką kaloryczność oraz dużo witamin i minerałów.
Kalafior
Zawiera duże ilości składników mineralnych, takich jak: potas, magnez, mangan, wapń oraz witamin: B1, B2, B5, B6, C, K i kwasu foliowego. Kaloryczność kalafiora to zaledwie 22 kcal w 100 gramach. Jest również dobrym źródłem roślinnych konkurentów cholesteroli, czyli fitosteroli. W kalafiorze stwierdzono obecność sulforafanu, który pobudza enzymy o działaniu przeciwnowotworowym. Ponadto wspomaga układ odpornościowy, usprawnia pracę wątroby i wykazuje korzystne działanie na układ pokarmowy – pomaga w leczeniu schorzeń śluzówki żołądka oraz jelit. Można go spożywać na wiele sposobów – zarówno jako dodatek (do sałatek oraz mięsa) jak i osobne danie (zupa krem, kalafiorowe puree).
Cukinia
Należy do warzyw dyniowatych. Idealna na osób na diecie, niskokaloryczna i lekko strawna. Jest dobrym źródłem witaminy A, witamin z grupy B, (potrzebnych m.in. do prawidłowej pracy układu nerwowego) oraz witaminy C, która wzmacnia nasz układ odpornościowy. Składniki mineralne zawarte w cukinii to między innymi: wapń, żelazo, potas, sód, fosfor oraz jod. Ze względu na zawartość luteiny i zeaksantyny chroni przez zwyrodnieniem plamki żółtej, a tym samym przed ślepotą. Cukinia ma małą ilość tłuszczu (zaledwie 0,1g na 100 gramów) oraz niski indeks glikemiczny.
Fasola
Zawiera dużo potasu, wapnia i fosforu. Wszystkie jej odmiany bogate są w białko roślinne, natomiast różnią się zawartością minerałów oraz wartością energetyczną. Jest bogatym źródłem witamin z grupy B, a zwłaszcza witaminy B1, która wspomaga nasz układ nerwowy – działa przeciwdepresyjnie, poprawia pamięć i myślenie. Wartość energetyczna fasoli to ok. 290 kcal na 100g produktu. Jest to związane między innymi z dużą zawartością węglowodanów. Niestety, mimo, że zdrowa, fasola często powoduje wzdęcia i gazy, kobiety w ciąży i karmiące piersią, małe dzieci oraz osoby cierpiące na zaparcia powinny jej unikać lub zastąpić fasolką szparagową, która jest mniej kaloryczna i lekkostrawna.
Jarmuż
Należy do rodziny kapustowatych i jest typowym warzywem dla sezonu jesienno-zimowego. Jest niskokaloryczny, a przy tym zawiera wiele cennych witamin i minerałów. W 100 gramach produktu znajduje się około 30 kalorii oraz 4 gramy błonnika i znikoma ilość tłuszczu (znakomity przy odchudzaniu). Jarmuż jest bogatym źródłem witaminy C (jej zawartość w 100 gramach produktu przekracza dzienne zapotrzebowanie), witaminy A oraz K. Ponadto zawiera dużo wapnia (więcej niż mleko), który zapobiega rozwojowi osteoporozy i korzystnie wpływa na stan naszych kości i zębów. Pomimo jego pozytywnych właściwości zdrowotnych, powinny go unikać osoby chorujące na kamicę nerkową (zawiera szczawiany, które wpływają na powstawanie złogów szczawianowo – wapniowych).
Tekst: Martyna Ludwiniak
Zdjęcia: Ola Kowalska
For Vers-24, Warsaw