Tekst: Katarzyna Kałaska
Zdjęcia: Vers-24
Nadmierne zakwaszenie organizmu jest częstym zjawiskiem. Nieprawidłowo zbilansowana dieta, z przewagą składników kwasotwórczych może dawać objawy w postaci braku energii, uczucia ciągłego zmęczenia, bólu głowy, problematycznej cery, utraty apetytu a nawet neurastenii (rodzaj nerwicy).
W stanie permanentnego zakwaszenia organizm nie potrafi właściwie korzystać z dostarczanych substancji odżywczych z pożywienia. Utrzymywanie się takiego stanu przez bardzo długi okres czasu może w przyszłości przyczynić się do rozwinięcia niektórych schorzeń np. cukrzycy, kamicy nerkowej, nadciśnienia czy chorób skóry.
Stan równowagi kwasowo- zasadowej jest możliwy przy zachowaniu odpowiedniego stosunku anionów i kationów w płynach ustrojowych. Aby procesy przemiany materii zachodziły prawidłowo pH krwi powinno wynosić między 7,35 a 7,45. Niedobór we krwi substancji o odczynie zasadowym lub nadmiar tych kwasowych skutkuje obniżeniem pH (acydoza- kwasica).
Kwasotwórcze pierwiastki występują przede wszystkim w mięsie, przetworach mięsnych, rybach i jajach. Ryż czy sery żółte w umiarkowanym stopniu zakwaszają organizm, pieczywo i makaron mają w sobie najmniej kwasotwórczych pierwiastków (z grupy zakwaszających).
Przeciwieństwem wyżej wymienionych produktów są głównie warzywa i owoce. Orzechy i mleko również wykazują właściwości alkalizujące. Jedynym sposobem na odkwaszenie organizmu jest spożywanie na co dzień w dużej mierze produktów zasadotwórczych. Utrzymanie równowagi kwasowo – zasadowej jest niezwykle trudne, ponieważ zdolność do zakwaszania wyżej wymienionych pewnych grup produktów jest większa niż działanie alkalizujących. Z tego też powodu codzienne jedzenie mięsa nie jest dobrym rozwiązaniem dla osób cierpiących z powodu nadmiernego zakwaszenia organizmu.
Jeżeli ktoś chciałby odkwasić swój organizm, powinien przejść na kilku‑, ‑kilkunastodniową dietę oczyszczającą, warzywno-owocową, jedynie z niewielkim dodatkiem kasz. Podstawę powinny stanowić sałatki i surówki, soki naturalnie wyciskane czy zupy. W pierwszych dniach takiej diety można spodziewać się obniżenia samopoczucia, ponieważ organizm oczyszcza się. Jest to jedynie sytuacja przejściowa. Dobrym momentem w ciągu roku na odkwaszenie jest lato kiedy dostępne są liczne pyszne warzywa i owoce, a temperatura nie zachęca do obfitych posiłków.
Jeśli nie planujecie aż tak drastycznych programów odkwaszających, zachęcamy do codziennego spożywania warzyw i owoców. Powinny być one bazą do wszystkich posiłków. Niedopuszczalną sytuacją jest np. traktowanie jednego plastra pomidora na kanapce jako jedzenie warzyw – natomiast skrojenie już całego i połączenie go np. w połową papryki i kilkoma rzodkiewkami jest już zdecydowanie lepszym rozwiązaniem. Oprócz tego wyciskanie soków w sokowirówce (np. z marchewki, selera, pietruszki i jabłka) sprawdzi się jako balansowanie kwasotwórczych pierwiastków w diecie.
Całkowite unikanie zakwaszenia jest praktycznie niemożliwe, możemy jedynie dbać o to, żeby w codziennych posiłkach znajdowało się jak najmniej przetworzonych i sztucznych produktów. Już samo unikanie słodyczy, białej mąki, dosładzanie i jedzenie mięsa kilka razy w miesiącu powinno spowodować poprawę samopoczucia u osób z problemem zakwaszenia organizmu.
For Vers-24, Warsaw