Szybkie ciastka z sezamem, który kryje w sobie duże ilości magnezu i wapnia, to idealne rozwiązanie, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Sklepowe odpowiedniki zawierają wiele niezdrowych ulepszaczy, te, które sama zrobisz w domu, są o wiele zdrowsze i smaczniejsze. A ich przygotowanie zajmie Ci tylko kilkanaście minut.
Składniki:
55 gr masła
100 gr cukru
150 gr sezamu
1 jajko
2 duże łyżki mąki ryżowej
Sposób przygotowania:
Masło roztapiamy w małym garnuszku, odstawiamy do przestudzenia. Do mąki dodajemy cukier i sezam, dokładnie mieszkamy. Wbijamy jajko, następnie wlewamy roztopione masło. Wszystkie składniki mieszamy do ich połączenia. Ciasto formujemy w małe kuleczki, które układamy na papierze do pieczenia i delikatnie rozgniatamy małą łyżeczką, by otrzymać płaskie placki. Do piekarnika nagrzanego do 180 C wstawiamy formę z ciasteczkami. Czas pieczenia ciastek to ok. 10–15 minut.
Smacznego!
Tekst/zdjęcia: Vers-24
For Vers-24, Warsaw