Jedzenie

Przepis na kruche ciasteczka z sezamem

Szybkie ciastka z sezamem, który kryje w sobie duże ilości magnezu i wapnia, to idealne rozwiązanie, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Sklepowe odpowiedniki zawierają wiele niezdrowych ulepszaczy, te, które sama zrobisz w domu, są o wiele zdrowsze i smaczniejsze. A ich przygotowanie zajmie Ci tylko kilkanaście minut.

kruche ciasteczka z sezamem

Skład­ni­ki:

55 gr masła
100 gr cukru
150 gr seza­mu
1 jaj­ko
2 duże łyż­ki mąki ryżo­wej

Spo­sób przy­go­to­wa­nia:

Masło roz­ta­pia­my w małym gar­nusz­ku, odsta­wia­my do prze­stu­dze­nia. Do mąki doda­je­my cukier i sezam, dokład­nie miesz­ka­my. Wbi­ja­my jaj­ko, następ­nie wle­wa­my roz­to­pio­ne masło. Wszyst­kie skład­ni­ki mie­sza­my do ich połą­cze­nia.  Cia­sto for­mu­je­my w małe kulecz­ki, któ­re ukła­da­my na papie­rze do pie­cze­nia i deli­kat­nie roz­gnia­ta­my małą łyżecz­ką, by otrzy­mać pła­skie plac­ki.  Do pie­kar­ni­ka nagrza­ne­go do 180 C wsta­wia­my for­mę z cia­stecz­ka­mi. Czas pie­cze­nia cia­stek to ok. 10–15 minut.

Smacz­ne­go!

kruche ciasteczka z sezamem

kruche ciasteczka z sezamem

Tekst/zdjęcia: Vers-24

For Vers-24, War­saw

_____

Komentarze

komen­ta­rzy

Related posts
Jedzenie

Słodkie babeczki bez glutenu

Banal­nie pro­ste w przy­go­to­wa­niu i nie­wia­ry­god­nie pysz­ne. W dodat­ku bez glu­te­nu, więc nada­ją się dla aler­gi­ków. Gwa­ran­tu­je­my, że te słod­kie babecz­ki bez glu­te­nu przy­pad­ną Wam do gustu do tego stop­nia, że nie będzie­cie mogli się…
Więcej
JedzenieStyl życia

Prosty przepis na ciasteczka bez glutenu

Przed­sta­wia­my pro­sty i łatwy prze­pis na prze­pysz­ne świą­tecz­ne cia­stecz­ka bez­glu­te­no­we, któ­re może­cie poda­ro­wać swo­im naj­bliż­szym.    Spo­sób przy­go­to­wa­nia: Kawę cap­puc­ci­no zale­wa­my jed­ną łyż­ką gorą­cej wody i pozo­sta­wia­my do prze­sty­gnię­cia. Masło, w tem­pe­ra­tu­rze poko­jo­wej, mie­sza­my z…
Więcej
Jedzenie

Placuszki pietruszkowe z koperkiem

Tekst: Nata­lia Nowak-Bar­tek Zdję­cia: Krew i mle­ko Skład­ni­ki: 3 pie­trusz­ki 2 cebu­le 3 ząb­ki czosn­ku 3 jaj­ka 3 łyż­ki mąki ok 100 g utar­te­go emen­ta­le­ra pęczek posie­ka­ne­go koper­ku olej do sma­że­nia sól & pieprz Pora­dy: Obra­ne pie­trusz­ki…
Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *