Placuszki pietruszkowe z koperkiem

Tekst: Nata­lia Nowak-Bar­tek
Zdję­cia: Krew i mle­ko

pietruszka2

Skład­ni­ki:

  • 3 pie­trusz­ki
  • 2 cebu­le
  • 3 ząb­ki czosn­ku
  • 3 jaj­ka
  • 3 łyż­ki mąki
  • ok 100 g utar­te­go emen­ta­le­ra
  • pęczek posie­ka­ne­go koper­ku
  • olej do sma­że­nia
  • sól & pieprz

Pora­dy:

Obra­ne pie­trusz­ki i cebu­le star­łam na gru­bych oczkach tar­ki. Doda­łam prze­ci­śnię­ty przez pra­skę czo­snek, posie­ka­ny kope­rek, emen­ta­ler, jaj­ka, mąkę oraz przy­pra­wy. Dobrze wymie­sza­łam, by skład­ni­ki się połą­czy­ły. Sma­ży­łam mały­mi por­cja­mi na roz­grza­nym ole­ju na zło­ty kolor z obu stron.

Były pysz­ne z sosem śmie­ta­no­wo-czosn­ko­wym, a na dru­gi dzień z sosem grzy­bo­wym:)

pietruszka5
pietruszka6jpg

SMACZNEGO!

For Vers-24, War­saw

_____

WIĘCEJ:
krewimleko.wordpress.com
PRZECZYTAJ TEŻ:
FRANCUSKIE TARTALETKI Z NADZIENIEM
ORKISZOWA PIZZA Z KURKAMI
ORZECHY W KARMELU



Komentarze

komen­ta­rzy