Napoje energetyzujące budzą wśród społeczeństwa wiele kontrowersji. Spowodowane jest to głównie dużą zawartością kofeiny, a także spożywaniem ich przez dzieci i młodzież, która często łączy napoje energetyczne z alkoholem. Napoje tego typu często powodują odwodnienie organizmu, insulinooporność, pobudzają pracę serca, zwiększają ciśnienie a także mogą być przyczyną bezsenności i bólów głowy. Choć nie można zarzucić energetykom braku skuteczności, warto poszukać ich zdrowszej alternatywy.
Napoje energetyczne pozwalają pozbyć się zmęczenia w mgnieniu oka. Zawierają wysoką ilość kofeiny, tauryny, ekstraktu z guarany oraz L‑karnityny, dzięki którym wspomagają nasz organizm przy intensywnym wysiłku psychicznym oraz fizycznym. Niestety, spożywanie takich napojów nie wpływa korzystnie na nasze zdrowie. Kobiety w ciąży, dzieci, osoby starsze oraz osoby chore na cukrzycę nie powinny ich spożywać w ogóle. Co prawda puszka energetyka spożywana raz na jakiś czas nie powinna zaszkodzić, jednak gdy stanie się to codziennością, może doprowadzić do wyniszczenia organizmu. Warto zatem postawić na naturalne i zdrowe sposoby dostarczenia energii.
Zielona herbata
Jeden z najpopularniejszych zamienników kawy (dzięki dużej zawartości teiny, która jest herbacianym odpowiednikiem kofeiny). Wspomaga koncentrację i pamięć. Ponadto zawiera dużą ilość antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia i działa łagodząco na układ pokarmowy. Przygotowując zieloną herbatę należy pamiętać, aby nie zalewać jej wrzątkiem a czas parzenia to około 3 minuty.
Żeń-szeń
Napar przyrządzony ze sproszkowanego korzenia dodaje nam energii, a także poprawia pamięć i koncentrację. Żeń-szeń wspomaga także naszą kondycję psychiczną, obniża poziom cholesterolu i glukozy we krwi oraz wzmacnia nasz organizm. Żeń-szeń parzymy przez około 5 – 7 minut, a następnie napar przecedzamy i wlewamy do drugiego naczynia.
Guarana
Od lat uważana za źródło energii i siły witalnej. Główna jej zaletą jest to, że przy silnym działaniu pobudzającym nie powoduje późniejszych spadków energii (w przeciwieństwie do kawy). Dzieję się tak dlatego, że ziarna guarany zawierają 4 razy więcej kofeiny, niż ziarna kawowca. Wspomaga naszą pamięć i koncentrację, działa relaksująco na układ nerwowy, wspomaga kondycję psychiczną oraz fizyczną. Ze względu na swoje właściwości guarana nie powinna być stosowana przez kobiety w ciąży oraz karmiące, osoby z cukrzycą, nadciśnieniem oraz arytmią serca.
Yerba Mate
Pochodzi z Ameryki Południowej. Badania potwierdziły jej właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Obniża poziom złego cholesterolu (LDL), chroni przed otyłością i pomaga w walce z nadwagą, a także wspomaga trawienie. Yerba mate zawiera wiele substancji, z których najważniejsze to kofeina i teobromina. Jest doskonałym sposobem na naturalne dostarczenie energii – pobudza, poprawia funkcjonowanie mózgu, pamięć i koncentrację.
Należy pamiętać, że wysokie dawki kofeiny obecnej w yerba mate mogą powodować zdenerwowanie, kołatanie serca i bezsenność. Wyniki badań pokazują, że picie dużych ilości gorącej yerba mate jest związane ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na nowotwór górnych dróg pokarmowych (głównie nowotwór przełyku). Dodatkowo ryzyko jest zwiększone przy piciu alkoholu i paleniu tytoniu.
Woda kokosowa
Pozyskiwana jest z młodych, zielonych orzechów kokosowych. Jest bogata w witaminy i minerały. Poprawia pracę serca i układu krążenia, korzystnie wpływa na pracę mózgu, wspomaga nasz organizm w sytuacjach stresowych. Woda kokosowa nawadnia lepiej niż napoje izotoniczne, przy tym nie zawiera sztucznych dodatków i substancji słodzących. Ma także niską wartość energetyczną.
Tekst: Martyna Ludwiniak
Zdjęcia: VERS-24
For Vers-24, Warsaw