Tekst: Katarzyna Kałaska
Zdjęcia: Vers-24
Zioła w starożytności miały za zadanie głównie odstraszać złe moce od miejsca zamieszkania. Ciężko wyobrazić sobie domowy obiad bez pietruszki w rosole, koperku na ziemniakach czy bazylii w makaronie. Warto pamiętać, że zioła posiadają właściwości korzystnie wpływające na nasze zdrowie. Bóle brzucha, zgaga i wzdęcia nie muszą zawsze utrudniać funkcjonowania po skuszeniu się na bardziej obfite danie.
Zioła a nadciśnienie tętnicze
Używanie nadmiernej ilości soli przez Polaków (3 – 4 raz więcej niż powinniśmy) przyczynia się do występowania nadciśnienia tętniczego i innych chorób sercowo-naczyniowych. Jak ograniczyć solenie? Najprostszym sposobem jest zastąpienie białego proszku ziołami. Koperek, natka pietruszki czy estragon nadając potrawie wspaniały aromat pomogą ograniczyć stosowanie soli podczas gotowania.
Jakie właściwości mają najpopularniejsze zioła?
Bazylia – wspomaga trawienie, łagodzi takie dolegliwości jak skurcze żołądkowe, wzdęcia, kolkę, niestrawność. W medycynie naturalnej uważa się, iż posiada właściwości odrobaczające. Dodatkowo odpręża, uspokaja, pomaga w stanach niepokoju, depresji i bezsenności. Sprawdza się do potraw pomidorowych np. sałatek z mozarellą, sosów do past i pizzy czy leczo warzywnego. Jest podstawowym składnikiem pysznego, włoskiego pesto. Wykorzystując bazylię w kuchni pamiętajcie, aby dodawać ją do potrawy pod koniec gotowania, ponieważ olejki eteryczne w niej zawarte szybko ulatniają się w wysokiej temperaturze, przez co może tracić swój niepowtarzalny aromat.
Bazylia jest rośliną jednoroczną, więc bez względu na to czy chcecie ją posadzić w ogrodzie czy na parapecie, co roku trzeba kupić nowe nasiona lub sadzonki.
Oregano (lebiodka pospolita) – jest ziołem uwielbianym przez prawie wszystkich fanów kuchni włoskiej. Pasuje do zup, sosów, sałatek a nawet mięs. Uważa się, że wykazuje działanie dezynfekujące, przeciwskurczowe, moczopędne. Stosuje się je w kuracjach odtruwających. Mamy powinny włączać je do posiłków dzieci, które nie mają apetytu. Nawet największe niejadki powinny rozsmakować się w obiedzie z dodatkiem tej przyprawy.
Rozmaryn – flawonoidy, garbniki, olejki eteryczne i trójterpeny odpowiadają za lecznicze właściwości rozmarynu. Zawarte w nim przeciwutleniacze powodują, że jest wykorzystywany do konserwacji żywności a nawet kosmetyków. Rozmaryn wspomaga trawienie, wydzielanie żółci, działa moczopędnie. Z uwagi na te właściwości pasuje doskonale do mięs, minimalizując przykre dolegliwości po tłustym posiłku. Sprawdza się także jako dodatek do ryb, zup kremów czy pieczonych ziemniaków.
Rozmaryn dobrze czuje się w wysokich temperaturach, ponieważ naturalnie występuje w basenie Morza Śródziemnego, jednak szanse na przetrwanie zimy w przydomowym ogródku są znikome. Najlepiej jest więc uprawiać go w donicy. Na zimę należy wstawić ją do jasnego, suchego i chłodnego (2–8 ˚C ) pomieszczenia. Wysiewanie rozmarynu od podstaw może okazać się bardzo trudne, więc lepszym rozwiązaniem jest zakup gotowych sadzonek.
Mięta – niepowtarzalny zapach i szerokie zastosowanie do dań i napojów nie jest jedynym powodem, dla którego warto posadzić miętę. Zawiera ona kwas askorbinowy, rutynę, karoten i inne mikroelementy. Jest niezastąpiona w łagodzeniu dolegliwości żołądkowych. Sprawdza się w stanach zdenerwowania ze względu na swoje wyciszające właściwości. Bóle brzucha spowodowane zarówno nadmiernym przejedzeniem, jak i menstruacją mogą zostać pokonane po wypiciu naparu miętowego. Wzbogaca smak owoców i sałatek, dodana do wody z cytryną i lodem doskonale chłodzi i orzeźwia w upalny dzień.
Tymianek – korzystnie oddziałuje na układ trawienny poprzez pobudzanie wydzielania soku żołądkowego. Tymianek posiada także właściwości odkażające, bakteriobójcze i przeciwzapalne w związku z czym można stosować go do płukania w infekcjach jamy ustnej i gardła. Grillowane mięsa i ryby, zupy, sałatki i marynaty dobrze komponują się z tą przyprawą.
Tymianek, w przeciwieństwie do rozmarynu doskonale nadaje się do rozmnażania przez wysiew nasion (najlepiej robić to na początku kwietnia). Koniecznie wypróbujcie nietypowego tymianku cytrynowego.
Szczypior – swój charakterystyczny, ostry cebulowy smak i zapach zawdzięcza zdrowym związkom siarki. Ponadto szczypior zawiera kwas foliowy, karoten, witaminy i sole mineralne. Mamy powinny dodawać do dań małym niejadkom, ponieważ pobudza apetyt i ułatwia trawienie. Pasty do kanapek, twarożki i serki dobrze smakują w połączeniu ze szczypiorkiem. Można go posiekać i przechowywać w zamrażarce, nie traci swoich walorów smakowych.
Jak prawidłowo posadzić zioła?
Zioła najwyższej jakości można otrzymać kupując nasiona w sklepie zielarskim czy ogrodniczym. Kwiecień jest dobrym momentem na wysiewanie, ponieważ dłuższy dzień zapewnia optymalny dostęp światła słonecznego do wzrastania. W sklepach ogrodniczych można zakupić specjalne podłoża do wysiewu nasion, dzięki czemu będą one miały zapewnione idealne warunki. Jako doniczki mogą posłużyć wam kubeczki po jogurtach czy pojemniki po jajkach. Na dnie koniecznie trzeba zrobić dziurkę, przez którą będzie odpływał ewentualny nadmiar wody.
W supermarketach dostępne są wprawdzie gotowe zioła w doniczkach, jednak najczęściej po 2–3 dniach więdną na parapetach w mieszkaniu, ponieważ hodowane były w szklarniach o określonym stopniu wilgotności i pozostawienie ich na dłuższy czas w mieszkaniu, gdzie powietrze jest suche powoduje więdnięcie, dlatego też własnoręcznie wyhodowane roślinki mają szansę dostosować się do domowych warunków i służyć nam dłużej.
Praktyczne porady dotyczące ziół:
- bez względu na to czy kupicie gotowe sadzonki, czy wyprodukujecie je sami, przesadźcie je do większych doniczek (zawierających otwory u spodu).
- w doniczce powinna znajdować się około 2 cm warstwa drenażu czyli np. żwiru czy keramzytu, który kupić można w sklepie ogrodniczym. Jest to niezbędny do oddychania korzeni element roślinki. Kolejną warstwą powinna być gliniasta ziemia, torf i kora. Najzwyklejsza ziemia z ogródka wymieszana z kompostem również sprawdzi się jako baza.
- zioła potrzebują dostępu światła, dlatego koniecznie ustawcie je na okiennym parapecie od strony południowej lub południowo-zachodniej. Większość ziół (bazylia, rozmaryn, tymianek) warto podlewać z umiarem (wodą w temperaturze pokojowej), ponieważ lepiej znoszą okresowe przesuszenie niż przelewanie. Najlepszą porą na wykonywanie tej czynności jest poranek – tak, aby nadmiar wody zdążył wyparować z upływem dnia. Latem, kiedy temperatury oscylują w okolicach 30˚C konieczne może okazać się umiarkowane podlewanie ziół nawet dwa razy dziennie (rano i wieczorem) czy spryskiwanie zewnętrzne.
- używanie nawozu raz na kilka tygodni sprawdzi się czy roślinach stojących na parapecie więcej niż jeden sezon.
- uzyskanie najwyższej jakości ziół możliwe jest poprzez przycinanie gałązek u góry, zostawiając 2–3 pary liści na dole. Zabieg ten pozbawia rośliny wierzchołków pędowych, co z kolei pobudza je do rozwijania pędów bocznych, a zioła mają szansę zagęścić się.
Zioła stanowią doskonałe uzupełnienie potraw. Warto zadać sobie trud wyhodowania własnych roślin, ponieważ oprócz satysfakcji zyskamy piękny zapach i ozdobę kuchennych parapetów.
For Vers-24, Warsaw