Nasza uroda i zdrowie są aż w 70% zależne od tego co i jak jemy. Są produkty, które w połączeniu tracą swoje cenne właściwości, ale na szczęście są też takie, które zestawione razem działają wyjątkowo korzystnie na nasze samopoczucie, zdrowie oraz wygląd.
Wobec tego Vers-24 przedstawia Wam idealne duety kulinarne, które wykorzystują swoje połączenie do wzmocnienia dobroczynnego działania. Niektóre pary mogą wydawać się dość oczywiste i tylko utwierdzą Was w przekonaniu do częstszego spożywania, inne mogą okazać się zupełnie absurdalne, ale dla korzyści dla organizmu naprawdę warto spróbować.
Łosoś i brokuły
Kwasy omega ‑3 zawarte w tej rybie mają wiele świetnych właściwości- ochraniają serce, obniżają poziom „złego” cholesterolu oraz przeciwdziałają uszkodzeniom wątroby, dodatkowo natomiast łosoś podany z brokułami ułatwia uwalnianie zawartego żelaza oraz magnezu z tych zielonych warzyw. W efekcie zdrowe kwasy tłuszczowe oraz spora ilość białka wraz z niezbędnymi witaminami powoduje zmniejszenie odczuwalnego stresu i poprawę nastroju.
Marchewka i oliwa z oliwek
Aby najcenniejszy składnik marchewki, czyli beta–karoten, został całkowicie przyswojony przez ludzki organizm, niezbędne jest dostarczenie dużej ilości zdrowych kwasów tłuszczowych (a to zapewnia nam oliwa z oliwek), w których się rozpuści. Szczególnie teraz latem, gdy słońce atakuje nas z każdej strony, to właśnie beta-karoten chroni nas przed złymi skutkami zbyt wysokiego promieniowania UV.
Wingorona i jabłka
Kombinacja witamin i substancji zawartych w tych dwóch owocach działa silnie przeciwzakrzepowo. Dzięki temu połączeniu zmniejsza się lepkość krwi, co powoduje bardziej wydajne krążenie i szybsze rozprowadzenie po organizmie potrzebnych składników. Poprzez to jesteśmy m.in. prawidłowo dotleni, a to ma ogromne znaczenie dla jędrności oraz zdrowego i promiennego wyglądu naszej skóry.
Awokado i pomidor
Tę parę kulinarną można bez problemu umieścić na przykład w sałatce. Zagwarantuje to nam ogromny zastrzyk energii i zapewni ochronę przed infekcjami. Zdrowe tłuszcze zawarte w awokado w połączeniu ze sporą ilością potasu i karotenoidów z pomidorów poprawiają nastrój, nasze samopoczucie i ochraniają organizm przed wolnymi rodnikami. Najlepiej jeść je jak najczęściej!
Imbir i czosnek
Nieocenione osobno, ale jeszcze bardziej doskonałe w duecie. Świetnie działają na nasz niejednokrotnie nastawiony na szkodliwe substancje i toksyny układ pokarmowy. Nie tylko działają oczyszczająco, ale także niwelują uczucie pełności zarówno po przejedzeniu jak i również po spożyciu niektórych składników czy potraw. Mają również działanie rozgrzewające i jednocześnie przyspieszające przemianę materii, w związku z czym polecane są jako nieodłączne elementy diety, a dodatkowo wspaniale dopełniają się pod względem smakowym.
Buraki i jajka
Bez wątpienia i jeden, jak i drugi produkt mają wyjątkowy wpływ na wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Co więcej beta-cyjaniny nadające czerwony kolor burakom, sprawnie zajmują się oczyszczaniem wątroby, a białko z jajek usprawnia to działanie oraz dodatkowo zajmuje się usuwaniem toksyn z organizmu, plus dostarcza wit. A, D i niektórych z grupy B. Ten duet wydaje się mało popularnym oraz przyciągającym połączeniem, ale na przykład omlet z jajek, z pieczonymi burakami i kozim serem. Czy nie brzmi ciekawie i zachęcająco na śniadanie? Na pewno warto spróbować !
Szpinak i cytryna
Zielone liście świeżego szpinaku to najbogatsze źródło cennego żelaza. Dodatkowo są pełne magnezu, który zmniejsza uczucie stresu i ułatwia codzienny relaks. Natomiast ogromna ilość witaminy C zawarta w cytrynie w połączeniu z wymienionymi wyżej składnikami szpinaku to najlepsza terapia urodowa i witaminowa. Ta kulinarna para wzbogacona dodatkowymi pełnowartościowymi owocami, takimi jak np. gruszka, banan oraz ananas, w całości zblendowana, gwarantuje przepyszny, bardzo zdrowy, zielony oraz odżywczy koktajl. Bardzo polecamy !!!
Tekst: Monika Koryś
For Vers-24, Warsaw