
Dlaczego warto jeść czereśnie?
Dlaczego warto jeść czereśnie?
- Są bardzo dobrym źródłem potasu – 100 gramów czereśni zawiera 275 mg potasu, który redukuje nadmiar soli i dobroczynnie wpływa na serce, nerki i stawy,
- Są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny,
- Zawierają dużo jodu (330mg w 100 gramach produktu), który reguluje pracę hormonów tarczycy,
- Są doskonałym źródłem bioflawonoidów (chronią przed starzeniem się skóry!), których zadaniem jest walka z wolnymi rodnikami,
- Zawierają dużo witaminy B5 (pomaga w leczeniu artretyzmu),
- Korzystnie wpływają na układ krążenia, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych,
- Zawierają wapń, żelazo i magnez,
- Są dobrym źródłem witaminy C (wzmacnia naszą odporność),
- Obniżają stężenie kwasu moczowego,
- Są zasadotwórcze,
- Działają oczyszczająco na jelita,
- Zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego (są bardzo sycące!),
- Zawierają melatoninę (jej niedobór skutkuje bezsennością) oraz tryptofan (w organizmie przekształcany w hormon szczęścia – serotoninę).
Kto powinien ograniczyć spożywanie czereśni?
Czereśni nie należy jeść na czczo lub przed posiłkiem (a także przed snem!). Owoców tych nie wolno popijać mlekiem ani wodą, ponieważ takie połączenie może skutkować biegunką. Osoby chorujące na wrzody żołądka powinny ograniczać spożywanie czereśni. Również w przypadku ciąży oraz w czasie karmienia należy zachować ostrożność i w razie potrzeby wykreślić te owoce z jadłospisu (szczególnie, jeśli dzieci cierpią na kolki niemowlęce lub bóle brzucha innego pochodzenia).
Tekst: Martyna Ludwiniak
Zdjęcia: Vers-24
For Vers-24, Warsaw