Superfoods to kategoria żywności charakteryzująca się wysoką zawartością substancji odżywczych w przeliczeniu na 100 g produktu. Włączając do swojej diety te wyjątkowe artykuły spożywcze dostarczysz sobie energii, wzmocnisz odporność, wspomożesz organizm w wydalaniu toksyn, a Twoja cera uzyska blask i elastyczność. Większość modelek i aktorek używa tego typu żywności, aby zachować piękny wygląd. Mianem superfoods można określić bardzo dużą grupę produktów, dzisiaj Vers-24 przedstawi Wam 3 ulubione, które bezwzględnie powinny znaleźć się na talerzu.
1. Jagody goji (owoce kolcowoju chińskiego), roślina pochodząca z Azji, którą strząsa się z krzaczków, dotykanie jagód rękoma sprawia, że czernieją. Goji zawierają witaminy z grupy B, wit. C, E, cenne kwasy tłuszczowe i polisacharydy wpływające na produkcję kolagenu, dzięki czemu poprawiają elastyczność skóry. Uważa się, że mogą przyczyniać się do redukcji cellulitu (nie zapominajcie o aktywności fizycznej – cudów nie maJ). Bardzo duże ilości antyoksydantów opóźniają procesy starzenia skóry, a luteina i zeaksantyna poprawiają wzrok. Zawartość beta- karotenu przyczynia się do nadawania ładnego kolorytu skórze. Jagody goji posiadają dosyć dużą zawartość białka (około 15%)- znajdziesz w nich 19 aminokwasów, w tym aż 8 egzogennych. Powinny je spożywać osoby mające problem z prawidłowym poziomem żelaza. Ponadto zawierają aż 21 składników mineralnych m.in. wapń, cynk, miedź, selen, fosfor czy german. Wspomagają pracę nerek i wątroby, regulują poziom cukru i cholesterolu we krwi. Nie należy zapominać o wysokiej zawartości błonnika. Owoce mają smak kwaśno-słodki, zdecydowanie nie są aż tak smaczne jak klasyczne rodzynki jednak dla zdrowia warto odrobinę się poświęcić. Aby ich spożywanie przynosiło efekty, powinno się dodawać do potraw ponad 50 sztuk dziennie. Jagody goji można dodawać do koktajlu, owsianki czy sałatki.
2. Owoce Acai (jagody palmy brazylijskiej) pochodzące z lasów Amazonii to kolejne cenne źródło witamin, polifenoli , antocyjanówi, fitosteroli, bioflawonoidów i antyoksydantów wspomagających pracę układu sercowo-naczyniowego i usuwanie wolnych rodników odpowiadających m. in. za niszczenie struktur DNA, a tym samym nasilając procesy starzenia i rozwój wielu chorób. Uważa się, że regularne spożywanie owoców Acai może regulować stężenie glukozy we krwi oraz wyrzuty insuliny po posiłku, więc osoby, które próbują schudnąć powinny wpisać ten produkt na listę zakupów. Podobnie jak jagody goji zawierają luteinę i zeaksantynę pozytywnie oddziałującą na narząd wzroku (mogą zapobiegać zwyrodnieniu plamki żółtej i zaćmie). Obecność licznych kwasów tłuszczowych np. omega 6 i 9 poprawia kondycję układu nerwowego, zwiększa wydajność organizmu. Składniki przeciwzapalne i oczyszczające walczą ze stresem, a nawet przyczyniają się do zwiększenia płodności, w związku z czym wszystkie pary strające się o potomstwo powinny dodawać acai do koktajli owocowo-warzywnych. Nie zawsze można znaleźć w sklepach acai w postaci owoców, często występują one jako proszek, nawet w tej formie warto dosypywać go do napojów.
3. Spirulina należy do alg, odznacza się wysoką zawartością białka (60–70%- w swoim składzie zawiera 18 aminokwasów). Jej prozdrowotne właściwości dostrzegli już Inkowie i Aztekowie. Oprócz wysokiej zawartości żelaza i wapnia spirulina zawiera ponadto witaminy z grupy B, E, beta-karoten, cynk, selen, miedź i mangan. Ma działanie przeciwnowotworowe, wspomaga układ immunologiczny i trawienie, oczyszcza organizm z toksyn, wzmaga produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny. Polecana jest osobom stosującym dietę redukcyjną, ponieważ może obniżać apetyt. Dostępna jest w postaci tabletek i proszku. Ze względu na charakterystyczny smak, warto dosypać ją do koktajlu, rozpuszczona w samej wodzie może okazać się trudna do wypicia. Mając jednak na względzie wspaniałe właściwości spiruliny, kwestie smakowe powinny zejść na drugi plan.
For Vers-24, Warsaw
Tekst: Katarzyna Kałaska
Zdjęcia: Vers-24