Tekst: Natalia Nowak-Bartek
Zdjęcia: Krew i mleko
Składniki:
- 3–4 spore ziemniaki
- 2 spore rzepy
- 1 cebula
- 3 (lub więcej;)) ząbki czosnku
- 2 parówki
- pół pęczka posiekanej natki pietruszki
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki
- olej rzepakowy do smażenia
- sól & pieprz
Porady:
Obrane ziemniaki, rzepę, cebulę i czosnek starłam na dużych oczkach tarki, odcisnęłam nadmiar wody. Dodałam mąkę, przyprawy, pietruszkę, pokrojoną w kosteczkę parówkę i żółtko, dokładnie wymieszałam. Białko ubiłam na sztywną pianę i delikatnie wmieszałam do reszty składników.
Smażyłam placki na rozgrzanej patelni teflonowej z niewielką ilością oleju, po parę minut z każdej strony, aż stały się złote.
SMACZNEGO!
For Vers-24, Warsaw