Placki z rzepy i ziemniaków

Tekst: Nata­lia Nowak-Bar­tek
Zdję­cia: Krew i mle­ko

placki-z-rzepy3

Skład­ni­ki:

  • 3–4 spo­re ziem­nia­ki
  • 2 spo­re rze­py
  • 1 cebu­la
  • 3 (lub wię­cej;)) ząb­ki czosn­ku
  • 2 parów­ki
  • pół pęcz­ka posie­ka­nej natki pie­trusz­ki
  • 1 jaj­ko
  • 3 łyż­ki mąki
  • olej rze­pa­ko­wy do sma­że­nia
  • sól & pieprz

Pora­dy: 

Obra­ne ziem­nia­ki, rze­pę, cebu­lę i czo­snek star­łam na dużych oczkach tar­ki, odci­snę­łam nad­miar wody. Doda­łam mąkę, przy­pra­wy, pie­trusz­kę, pokro­jo­ną w kostecz­kę parów­kę i żółt­ko, dokład­nie wymie­sza­łam. Biał­ko ubi­łam na sztyw­ną pia­nę i deli­kat­nie wmie­sza­łam do resz­ty skład­ni­ków.

Sma­ży­łam plac­ki na roz­grza­nej patel­ni teflo­no­wej z nie­wiel­ką ilo­ścią ole­ju, po parę minut z każ­dej stro­ny, aż sta­ły się zło­te.

placki-z-rzepy1

SMACZNEGO!


For Vers-24, War­saw

_____

WIĘCEJ:
krewimleko.wordpress.com
PRZECZYTAJ TEŻ:
FRANCUSKIE TARTALETKI Z NADZIENIEM
ORKISZOWA PIZZA Z KURKAMI
ORZECHY W KARMELU



Komentarze

komen­ta­rzy