Jedzenie

Placki z rzepy i ziemniaków

Tekst: Nata­lia Nowak-Bar­tek
Zdję­cia: Krew i mle­ko

placki-z-rzepy3

Skład­ni­ki:

  • 3–4 spo­re ziem­nia­ki
  • 2 spo­re rze­py
  • 1 cebu­la
  • 3 (lub wię­cej;)) ząb­ki czosn­ku
  • 2 parów­ki
  • pół pęcz­ka posie­ka­nej natki pie­trusz­ki
  • 1 jaj­ko
  • 3 łyż­ki mąki
  • olej rze­pa­ko­wy do sma­że­nia
  • sól & pieprz

Pora­dy: 

Obra­ne ziem­nia­ki, rze­pę, cebu­lę i czo­snek star­łam na dużych oczkach tar­ki, odci­snę­łam nad­miar wody. Doda­łam mąkę, przy­pra­wy, pie­trusz­kę, pokro­jo­ną w kostecz­kę parów­kę i żółt­ko, dokład­nie wymie­sza­łam. Biał­ko ubi­łam na sztyw­ną pia­nę i deli­kat­nie wmie­sza­łam do resz­ty skład­ni­ków.

Sma­ży­łam plac­ki na roz­grza­nej patel­ni teflo­no­wej z nie­wiel­ką ilo­ścią ole­ju, po parę minut z każ­dej stro­ny, aż sta­ły się zło­te.

placki-z-rzepy1

SMACZNEGO!


For Vers-24, War­saw

_____

WIĘCEJ:
krewimleko.wordpress.com
PRZECZYTAJ TEŻ:
FRANCUSKIE TARTALETKI Z NADZIENIEM
ORKISZOWA PIZZA Z KURKAMI
ORZECHY W KARMELU

Komentarze

komen­ta­rzy

Related posts
JedzenieKsiążkiStyl życia

TOP 7 – wegetariańskie książki kucharskie

W związ­ku z coraz bar­dziej rosną­cą popu­lar­no­ścią die­ty wege­ta­riań­skiej i wegań­skiej przy­go­to­wa­li­śmy dla was kil­ka pozy­cji kuchar­skich, któ­re naszym zda­niem powin­ny zago­ścić w kuch­ni rośli­no­żer­ców. Znaj­dzie­cie w nich prze­pi­sy łatwe (dla tych począt­ku­ją­cych) oraz trud­niej­sze – dla tych, przed któ­ry­mi kuch­nia jar­ska nie sta­no­wi żad­nych tajem­nic.
Więcej
Jedzenie

Ciasto z makiem

Kolej­ny prze­pis na bez­glu­te­no­we słod­ko­ści. Tym razem waria­cje z makiem w roli głów­nej, czy­li szyb­kie, nie­za­wod­ne cia­sto z makiem i jabł­ka­mi. Skład­ni­ki: 120 g masła (wer­sja alter­na­tyw­na dla aler­gi­ków – olej), 1,5 sklan­ki mąki (bez­glu­te­no­wa…
Więcej
Jedzenie

Francuskie poduszki z brie, karmelizowaną cebulą, gruszką nashi i rozmarynem

Tekst: Nata­lia Nowak-Bar­tek Zdję­cia: Krew i mle­ko Skład­ni­ki (9 sztuk): płat cia­sta fran­cu­skie­go 3 małe cebu­le 150 g sera brie grusz­ka (u mnie nashi) łyżecz­ka brą­zo­we­go cukru roz­ma­ryn łyżecz­ka ole­ju rze­pa­ko­we­go sól & pieprz Pora­dy:  Cia­sto podzie­li­łam radeł­kiem…
Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *