Smaczne i zdrowe rośliny strączkowe
Nie bez powodu w coraz większej liczbie restauracji w Warszawie w menu spotkamy hummus. ONZ (Organizacja Narodów Zjednoczonych) i FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa) ogłosiły rok 2016 rokiem roślin strączkowych, dlatego soczewicę, fasolę, groch i cieciorkę przywitajmy z otwartymi ramionami. Są one bogatym źródłem białka, witamin z grupy B oraz wielu składników mineralnych. Wśród wymienionych wcześniej roślin strączkowych gwiazdą będzie ciecierzyca.
Starożytne ziarna
Amarantus, orkisz, proso. Zboża z czasów starożytnych i średniowiecza wracają na salony. Doskonale sprawdzą się jako składnik chleba, ciast czy zdrowych, domowych batonów. Są bogate w witaminy i składniki mineralne oraz zawierają dużo pożytecznego błonnika.
Makaron z warzyw
Makaron przygotowany z warzyw to prawdziwy bezglutenowy hit. Niskokaloryczny, lekkostrawny i zdrowy. Jeden z najgorętszych trendów kulinarnych 2016! Makaron możemy przygotowywać z takich warzyw, jak: cukinia, marchewka, bakłażan, ogórek czy rzepa. Doskonale sprawdzi się w sałatkach i spaghetti.
Postaw na tłuszcze
Nie od dziś wiadomo, że tłuszcze (zarówno ilość, jak i jakość) stanowią ważny element naszej diety. Popularne do tej pory jedzenie niskotłuszczowe oraz beztłuszczowe zamieniamy na zdrowy, dobrej jakości tłuszcz. Tłuste ryby, oleje tłoczone na zimno, orzechy, ziarna, awokado – to produkty naturalnie bogate w tłuszcze, których nie musimy się bać. Do łask wraca także pełnotłusty nabiał.
Jelita i ich sprzymierzeńcy (probiotyki)
Chcesz być zdrowy? Zadbaj o zdrowe jelita. Rzadko podejmowany temat w końcu staje się modny. Zdrowe jelita to nie tylko brak problemów gastrycznych, ale mocniejszy system odpornościowy i lepsze samopoczucie. Produkty o dużej zawartości błonnika (kasze, owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste), odpowiednie nawodnienie organizmu, zawarte w kiszonkach, jogurtach i kefirach bakterie probiotyczne – wszystko to pomoże nam zadbać o jelita i utrzymać je w formie.
Dieta skandynawska
Dieta nordycka jest nowym odpowiednikiem diety śródziemnomorskiej. Według przeprowadzonych badań mieszkańcy Skandynawii mają najmniejszy problem z nadwagą i otyłością. Ich dieta oparta jest na zdrowych, lokalnych, nieprzetworzonych produktach. Są to przede wszystkim tłuste ryby morskie, fermentowane napoje mleczne, owoce morza, oleje roślinne, warzywa kapustne i korzeniowe, owoce jagodowe oraz dziczyzna. Stosowanie diety nordyckiej wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu i wspomaga pracę serca. Warto wypróbować!
W misce? Dlaczego nie!
Pożegnajcie nudne talerze. Od dziś na stołach królują wzorzyste i kolorowe miski. Podajemy w nich nie tylko zupy i sałatki, ale też obiadowe dania jednogarnkowe, śniadania i kolacje. Ponadto, miska kontroluje wielkość posiłku – nie ma mowy o obżarstwie!
Tekst: Martyna Ludwiniak
Zdjęcia: Vers-24
For Vers-24, Warsaw