Chociaż do wiosny pozostały niemal dwa miesiące kalendarzowej zimy, z pewnością już teraz warto się do niej przygotowywać i pomyśleć o diecie. Wraz z początkiem nowego roku, kiedy dni stają się coraz dłuższe, nabieramy więcej energii do życia i staramy się realizować postanowienia. Warto, aby jednym z nich była zmiana stylu odżywiania na zdrowszy i bardziej przyjazny środowisku. A jeśli już teraz odżywiasz się zdrowo i złe nawyki są Ci obce, początek nowego roku to idealny czas, by poeksperymentować w kuchni.

Książki kucharskie, na które warto zwrócić uwagę: A jak nie mięso, to co? – Jaworska Dorota; Zdrowe zielone proteiny – Elgquist Therese; Dieta wegańska na cztery pory roku – Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena , Sypnik-Pogorzelska Ewa; Bez cukru, a słodkie – Biłas Katarzyna; Dieta okienkowa. 80 autorskich przepisów – Mizera Justyna; Salt Fat Acid Heat. Cztery składniki – Nosrat Samin.
Wówczas, nieocenioną pomocą okazują się książki kucharskie: pełne pięknych, estetycznych, zachęcających do gotowania i jedzenia zdjęć, a jednocześnie naładowane zdrowymi, kolorowymi i lekkimi przepisami. Zmieniając dietę i nawyki warto zadbać nie tylko o swoje ciało, ale i planetę, ograniczając spożycie mięsa czy nabiału. Na szczęście na rynku znajdziemy wiele pozycji z niebanalnymi, a zarazem prostymi przepisami na koktajle, sałatki czy pełnowartościowe zupy i dania. Najnowsze książki kucharskie nie tylko Cię zainspirują, ale krok po kroku pozwolą Ci nauczyć się, jak gotować zdrowo i pysznie.
Tekst: Marlena Wysocka