Sałatka z pieczonym batatem, rukolą i granatem

Wiosenna i kolorowa – idealna sałatka, by przyrządzić ją w ten długi, majowy weekend. Jest pożywna, orzeźwiająca i nieoczywista w smaku. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Składniki:

  • 1 batat
  • pół szklan­ki ciecierzycy 
  • 1/2 gra­na­tu
  • 2 gar­ści rukoli 
  • 1 paprycz­ka Chilli
  • sok z cytryny
  • oli­wa extra vergine

Przyprawy:

  • łyżecz­ka kmi­nu rzymskiego
  • łyżecz­ka kolendry 
  • 1/2 łyżecz­ki pie­przu cayenne
  • sól i pieprz 

Sos:

  • 2 łyżecz­ki pasty tahini
  • łyż­ka miodu
  • łyż­ka oliwy
  • 1 i 1/2 łyż­ki soku z cytryny
  • sól i pieprz

Bata­ta obrać, pokro­ić, przy­pra­wić przy­pra­wa­mi i skro­pić  oli­wą. Następ­nie piec w pie­kar­ni­ku przez 15 min w 220 stop­niach C. Ugo­to­wa­ną wcze­śniej cie­cie­rzy­ce dodać pod koniec pie­cze­nia do bata­ta i pod­grze­wać przez 3 minu­ty. Na talerz wyło­żyć ruko­lę, dopra­wić solą i pie­przem, poło­żyć upie­czo­ne bata­ty i cie­cie­rzy­cę. Polać sosem, następ­nie wierzch posy­pać ziar­na­mi gra­na­tu i pokro­jo­ną paprycz­ką chilli.

Smacznego!

Tekst/zdjęcia: Vers-24

Komentarze

komentarzy