Sałatka z pieczonym batatem, rukolą i granatem

Wiosenna i kolorowa – idealna sałatka, by przyrządzić ją w ten długi, majowy weekend. Jest pożywna, orzeźwiająca i nieoczywista w smaku. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Składniki:

  • 1 batat
  • pół szklan­ki cie­cie­rzy­cy
  • 1/2 gra­na­tu
  • 2 gar­ści ruko­li
  • 1 paprycz­ka Chil­li
  • sok z cytry­ny
  • oli­wa extra ver­gi­ne

Przyprawy:

  • łyżecz­ka kmi­nu rzym­skie­go
  • łyżecz­ka kolen­dry
  • 1/2 łyżecz­ki pie­przu cay­en­ne
  • sól i pieprz

Sos:

  • 2 łyżecz­ki pasty tahi­ni
  • łyż­ka mio­du
  • łyż­ka oli­wy
  • 1 i 1/2 łyż­ki soku z cytry­ny
  • sól i pieprz

Bata­ta obrać, pokro­ić, przy­pra­wić przy­pra­wa­mi i skro­pić  oli­wą. Następ­nie piec w pie­kar­ni­ku przez 15 min w 220 stop­niach C. Ugo­to­wa­ną wcze­śniej cie­cie­rzy­ce dodać pod koniec pie­cze­nia do bata­ta i pod­grze­wać przez 3 minu­ty. Na talerz wyło­żyć ruko­lę, dopra­wić solą i pie­przem, poło­żyć upie­czo­ne bata­ty i cie­cie­rzy­cę. Polać sosem, następ­nie wierzch posy­pać ziar­na­mi gra­na­tu i pokro­jo­ną paprycz­ką chil­li.

Smacznego!

Tekst/zdjęcia: Vers-24




Komentarze

komen­ta­rzy