Wiosenna i kolorowa – idealna sałatka, by przyrządzić ją w ten długi, majowy weekend. Jest pożywna, orzeźwiająca i nieoczywista w smaku. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Sałatka z pieczonym batatem, rukolą i granatem
Składniki:
- 1 batat
- pół szklanki ciecierzycy
- 1/2 granatu
- 2 garści rukoli
- 1 papryczka Chilli
- sok z cytryny
- oliwa extra vergine
Przyprawy:
- łyżeczka kminu rzymskiego
- łyżeczka kolendry
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- sól i pieprz
Sos:
- 2 łyżeczki pasty tahini
- łyżka miodu
- łyżka oliwy
- 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz
Batata obrać, pokroić, przyprawić przyprawami i skropić oliwą. Następnie piec w piekarniku przez 15 min w 220 stopniach C. Ugotowaną wcześniej ciecierzyce dodać pod koniec pieczenia do batata i podgrzewać przez 3 minuty. Na talerz wyłożyć rukolę, doprawić solą i pieprzem, położyć upieczone bataty i ciecierzycę. Polać sosem, następnie wierzch posypać ziarnami granatu i pokrojoną papryczką chilli.
Smacznego!
Tekst/zdjęcia: Vers-24