Jedzenie

Sałatka z pieczonym batatem, rukolą i granatem

Wiosenna i kolorowa – idealna sałatka, by przyrządzić ją w ten długi, majowy weekend. Jest pożywna, orzeźwiająca i nieoczywista w smaku. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Sałatka z pieczonym batatem, rukolą i granatem

Sałat­ka z pie­czo­nym bata­tem, ruko­lą i granatem

Składniki:

  • 1 batat
  • pół szklan­ki ciecierzycy 
  • 1/2 gra­na­tu
  • 2 gar­ści rukoli 
  • 1 paprycz­ka Chilli
  • sok z cytryny
  • oli­wa extra vergine

Sałatka z pieczonym batatem, rukolą i granatem

Przyprawy:

  • łyżecz­ka kmi­nu rzymskiego
  • łyżecz­ka kolendry 
  • 1/2 łyżecz­ki pie­przu cayenne
  • sól i pieprz 

Sos:

  • 2 łyżecz­ki pasty tahini
  • łyż­ka miodu
  • łyż­ka oliwy
  • 1 i 1/2 łyż­ki soku z cytryny
  • sól i pieprz

Sałatka z pieczonym batatem, rukolą i granatem

Bata­ta obrać, pokro­ić, przy­pra­wić przy­pra­wa­mi i skro­pić  oli­wą. Następ­nie piec w pie­kar­ni­ku przez 15 min w 220 stop­niach C. Ugo­to­wa­ną wcze­śniej cie­cie­rzy­ce dodać pod koniec pie­cze­nia do bata­ta i pod­grze­wać przez 3 minu­ty. Na talerz wyło­żyć ruko­lę, dopra­wić solą i pie­przem, poło­żyć upie­czo­ne bata­ty i cie­cie­rzy­cę. Polać sosem, następ­nie wierzch posy­pać ziar­na­mi gra­na­tu i pokro­jo­ną paprycz­ką chilli.

Sałatka z pieczonym batatem, rukolą i granatem

Smacznego!

Tekst/zdjęcia: Vers-24

Komentarze

komentarzy

Related posts
Zdrowie

Granat i co warto o nim wiedzieć

Medy­cy­na chiń­ska uzna­je gra­nat za sym­bol dłu­go­wiecz­no­ści. W sta­ro­żyt­nej Gre­cji gra­nat był sym­bo­lem mło­do­ści i płod­no­ści. Owoc ten ma sze­ro­kie zasto­so­wa­nie w prze­my­śle spo­żyw­czym – przy­go­to­wu­je się z nie­go soki i gala­ret­ki, czę­sto jest też…
Więcej
Jedzenie

Panierowane pieczarki z rukolą i sosem czosnkowym

Tekst: Nata­lia Nowak-Bar­tek Zdję­cia: Krew i mle­ko Skład­ni­ki: 20 kape­lu­szy pie­cza­rek 1 jaj­ko buł­ka tar­ta 2 łyż­ki tar­te­go par­me­za­nu sól & pieprz, słod­ka papry­ka olej do sma­że­nia Pora­dy: Wyszo­ro­wa­ne kape­lu­sze obto­czy­łam w roz­mą­co­nym jaj­ku, a następ­nie w buł­ce tartej…
Więcej
JedzenieZdrowie

Co kryją w sobie cytrusy i owoce egzotyczne? Cz. 2

Tekst: Kata­rzy­na Kała­ska Zdję­cia: Vers-24 Kolej­nym owo­cem egzo­tycz­nym, o któ­rym war­to pamię­tać w okre­sie zimo­wym jest ana­nas. Boga­ty w roz­ma­ite wita­mi­ny i skład­ni­ki mine­ral­ne np. A i C, wita­mi­ny z gru­py B czy też PP, a…
Więcej