Medycyna chińska uznaje granat za symbol długowieczności. W starożytnej Grecji granat był symbolem młodości i płodności. Owoc ten ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym – przygotowuje się z niego soki i galaretki, często jest też składnikiem sałatek. Używa się go również do produkcji wina. Cechą charakterystyczną granatu są soczyste i jadalne pestki.
Występowanie
Krzew Punica granatum (granatowiec właściwy) pochodzi z Azji. Wraz z upływem czasu rozpowszechnił się na terenie krajów śródziemnomorskich (głównie w Hiszpanii).
Obecnie uprawia się go na całym świecie – wszędzie tam, gdzie panuje suchy i gorący klimat. Roślina owocuje jesienią. Owoce granatu charakteryzują się twardą skórką oraz dużą ilością nasion, które otoczone są galaretowatą i soczystą osnówką o kolorze czerwonym.
Składniki odżywcze
Granat jest cennym źródłem witamin A, C, E, B1, B3, B6 oraz składników mineralnych: wapnia, potasu, żelaza oraz cynku. Zawiera także błonnik, białko i kwasy organiczne.
W owocach granatu znajdują się antyoksydanty oraz przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki i spowalniają proces starzenia się komórek. Antyoksydanty pomagają także chronić nasz organizm przed nowotworami, a także przed chorobą Alzheimera. Owoc granatu posiada 3 razy więcej antyoksydantów niż czerwone wino. W 100 gramach owocu znajduje się ok. 80 kilokalorii.
Właściwości granatów:
- Przeciwutleniacze zawarte w owocach granatu wykazują działanie antynowotworowe,
- Pomagają w walce z rakiem prostaty – hamują rozwój komórek nowotworowych,
- Korzystnie wpływają na układ krwionośny, obniża stężenie frakcji LDL cholesterolu,
- Polecane dla osób z miażdżycą – zmniejszają ilość złogów występujących w tętnicach, uszczelniają naczynia krwionośne,
- Działają korzystnie na proces trawienia, polecane są dla osób walczących z nadwagą,
- Łagodzą objawy PMS i menopauzy dzięki zawartości fitoestrogenów,
- Obniżają ciśnienie krwi,
- Regulują stężenie cukru we krwi,
- Spowalniają proces demencji w chorobie Alzheimera,
- Wywierają korzystny wpływ na potencję, podnoszą libido,
- Wpływają na wzrost odporności organizmu,
- Redukują stres,
- Poprawiają ukrwienie i koloryt skóry, wspomagają gojenie zmian trądzikowych, działają przeciwzapalnie i antybakteryjnie,
- Spowalniają proces starzenia się skóry.
Granatowa surówka
Składniki:
Mix sałat
Ser feta (100g)
Pomidorki cherry (10 sztuk)
1 owoc granatu
Sos:
Sól morska, pieprz
4 łyżki oliwy
3 łyżki miodu
2 łyżki soku z cytryny
Sałatę poszarpać, włożyć do miski. Pomidorki przekroić na ćwiartki i dodać do sałaty. Pokroić fetę na kawałki, dodać do miski i wymieszać. Doprawić solą morską i pieprzem. Wyłuskać ziarenka granatu i posypać nimi surówkę.
Wymieszać składniki sosu i dodać do surówki, całość wymieszać.
Tekst: Martyna Ludwiniak
Zdjęcia: Vers-24
For Vers-24, Warsaw