Tekst: Katarzyna Kałaska
Zdjęcia: Vers-24
Kolejnym owocem egzotycznym, o którym warto pamiętać w okresie zimowym jest ananas. Bogaty w rozmaite witaminy i składniki mineralne np. A i C, witaminy z grupy B czy też PP, a także cynk, kwas foliowy, potas, miedź. Jest niskokaloryczny (około 54 kcal/100 g). Doskonale smakuje na surowo oraz jako element sałatek czy koktajli.
Jego największą zaletą jest bromelaina, substancja która działa wielokierunkowo – niweluje stany zapalne i obrzęki, a więc jest polecana osobom uprawiającym intensywną aktywność fizyczną. Ponadto pomaga w podziale spożytych protein, ułatwiając procesy trawienne. Działa na cellulit, wzmacnia skórę i ścięgna. Jej największe stężenie znajduje się w świeżym owocu. Unikajcie anasów w puszcze, Są praktycznie pozbawione bromelainy, natomiast syrop zawiera bardzo dużo cukru.
Mango zawiera dużo polifenoli wykazujących działanie przeciwzapalne. Jego regularne spożywanie stabilizuje stężenie glukozy we krwi i obniża „zły“ cholesterol LDL. Jest to owoc bogaty w witaminę A oraz C. Skórka powinna być jędrna, lekko miękka. Duża ilość brązowych plam może świadczyć o zepsuciu. Idealnie pasuje do sałatek warzywnych, szynki parmeńskiej jako przystawka oraz koktajli.
Uwielbiane przez większość kiwi za swój smak z pewnością jeszcze bardziej przypadnie Wam do gustu, gdy dowiecie się dlaczego pod pewnymi względami przebija inne owoce. Zawiera więcej witaminy C niż pomarańcze i niewiele mniej potasu niż banany. W jego pestkach kryją się kwasy tłuszczowe omega‑3. Ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Osoby zagrożone miażdżycą oraz palacze powinni jeść kiwi co najmniej co drugi dzień. Duża zawartość błonnika reguluje pracę jelit. Do zimowej owsianki jak znalazł.
Granat jest wyjątkowy zarówno pod względem estetyki jak i właściwości. Już w starożytnej medycynie chińskiej doceniano jego walory. Uważa się, że wykazuje działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Zawiera trzy razy więcej polifenoli niż zielona herbata. Poprawia ukrwienie skóry i działa antybakteryjnie, dzięki czemu przyspiesza gojenie ran trądzikowych. Przed rozkrojeniem warto obstukać go – nasiona łatwiej wypadną. Dodany do sałatek czy jogurtu wzbogaci posiłki w cenne składniki odżywcze.
Marakuja zawiera odrobinę więcej kalorii niż wcześniejsze owoce (70 kcal/100g) jednak jest warta włączenia jej od czasu do czasu do posiłków, ponieważ jest bogata w żelazo, fosfor, cynk i wapń. Uważa się, że ma działanie przeciwdepresyjne, przeciwbólowe. Wykorzystywana jest do przetworów, sałatek i koktajli. Pestki są jak najbardziej jadalne, jej kwaskowy i orzeźwiający smak idealnie nadaje się jako dressing do dań rybnych.
Cytusy i owoce egzotyczne należy dokładnie myć szczoteczką pod ciepłą wodą. Są dobrą alternatywą dla polskich owoców w czasie zimy.
For Vers-24, Warsaw