Tekst: Martyna Ludwiniak
Zdjęcia: Vers-24
Odpowiednie żywienie dzieci w pierwszych latach życia zapewnia im prawidłowy rozwój fizyczny i umysłowy, zapobiega rozwojowi chorób wieku dziecięcego oraz zmniejsza ryzyko rozwoju chorób dietozależnych w późniejszych latach życia. Prawidłowo zbilansowana dieta powinna dostarczać dzieciom odpowiednią ilość energii oraz wszystkie niezbędne składniki odżywcze. W wieku 1 – 3 lat kształtowanie są nawyki żywieniowe, zarówno te pozytywne, jak i negatywne. Należy zatem zwracać szczególną uwagę na częstotliwość spożywania posiłków oraz dobór produktów w diecie dziecka, ich wartość energetyczną i odżywczą. Optymalna liczba posiłków to 4 – 5, w tym 3 podstawowe oraz 1 – 2 uzupełniające. Według obowiązujących norm zapotrzebowanie na energię wynosi ok. 83 kcal na kilogram masy ciała. Ważna jest odpowiednia podaż wapnia, która powinna wynosić 700 mg na dzień. Jako główne źródło płynów należy podawać dobrej jakości wodę, natomiast unikać słodzonych i gazowanych napojów.
Codzienna dieta dziecka powinna zawierać produkty z następujących grup żywności:
1. Produkty białkowe: 4 – 5 porcji
Mleko i produkty mleczne (3 porcje)
Zawierają łatwo przyswajalne białko oraz wapń, który jest składnikiem zdrowych kości i zębów. Jeśli dziecko źle toleruje mleko, można spróbować podać mu jogurt oraz kefir, które mają mniej laktozy. Najlepszym wśród jogurtów jest jogurt naturalny, który nie zawiera dodatku cukrów. Można go podawać ze świeżymi owocami oraz z dodatkiem miodu lub
niesłodzonego dżemu. Polecany jest również ser żółty i biały.
1 porcja mleka i produktów mlecznych to:
- 1 szklanka mleka (2 – 3,2% tłuszczu)
- 1 plaster żółtego sera
- ½ szklanki jogurtu naturalnego
Mięso, drób, ryby i jaja: 1 – 2 porcje
Mięso w diecie dziecka powinno być najwyższej jakości, lekkostrawne i bogate w białko. Jest ono bogatym źródłem żelaza, witamin z grupy B (B1, B12) oraz cynku. Natomiast mięso ryb dostarcza do organizmu dziecka nienasycone kwasy tłuszczowe. Zalecenia podają, że powinniśmy je podawać 1 ‑2 razy w tygodniu. Popularnym sposobem przyrządzania mięsa jest pieczenie, dzięki któremu możemy wykorzystać upieczone mięso jako wędlinę podczas komponowania kanapek. Jaja należy podawać w formie gotowanej (na miękko lub twardo), a także w formie jajecznicy. Maksymalna ilość jajek to 3 – 4 jaja na tydzień.
1 porcja mięsa, drobiu, ryby lub jaja to:
Cienki plaster pieczonego schabu, ryby
½ jaja
1 plaster wędliny
2. Produkty zbożowe: 5 porcji
Produkty zbożowe są doskonałym źródłem błonnika, witamin z grupy B oraz składników mineralnych, między innymi magnezu, wapnia, fosforu i selenu. Ze względu na znaczną ilość błonnika, który w nadmiarze może powodować bóle brzucha, dzieci powinny jeść zarówno pieczywo jasne, jak i ciemne oraz różnego rodzaju kasze: drobnoziarniste i gruboziarniste. Wybierając makaron lub ryż decydujmy się na pełnoziarniste produkty. Maksymalna ilość błonnika, która powinna być dostarczona wraz z dietą waha się w granicach 10 ‑14 gramów na dobę.
1 porcja produktów zbożowych to:
- ½ bułki pszennej lub pełnoziarnistej
- ½ szklanki płatów zbożowych
- 1 kromka chleba jasnego lub pełnoziarnistego
- 2 – 3 łyżki ugotowanej kaszy, ryżu lub makaronu
3. Warzywa: 5 porcji
Jedno z cenniejszych źródeł witamin (Witamina C, beta karoten, witaminy z grupy B) oraz minerałów (magnez, wapń, potas, cynk, miedź, żelazo). Zawierają duże ilości błonnika pokarmowego. Powinny stanowić pierwsze danie (zupy) oraz być dodatkiem do dania drugiego – sałatki i surówki. Świeże warzywa są także doskonałym dodatkiem do kanapek. Dieta dziecka powinna zawierać warzywa z każdej grupy – czerwone, zielone, białe oraz żółto-pomarańczowe. Wśród warzyw czerwonych powinny dominować: buraki, pomidory, papryka oraz rzodkiewka; białych: pietruszka, kalafior, por; zielonych: brokuły, cukinia, szczypior, szpinak, brukselka; żółto-pomarańczowych: marchew, dynia, kabaczek.
1 porcja warzyw to:
- 2 łyżki startej marchewki
- 2 łyżki kukurydzy
- 1 ziemniak
- ½ małej papryki
- 1 – 2 łyżki gotowanych buraków
- 1 ziemniak
4. Owoce: 4 porcje
Są dobrym źródłem witamin (Witamina C, beta karoten) i błonnika pokarmowego, a także cukrów prostych, dwucukrów oraz wielocukrów. Pierwiastki zawarte w owocach to między innymi: żelazo, cynk, magnez i potas. Owoce zawierają naturalne cukry: glukozę, fruktozę oraz sacharozę. Podając dziecku owoce, należy zachować szczególną ostrożność, bowiem niektóre z nich mogą wywołać alergię, na przykład truskawki, maliny czy owoce cytrusowe.
1 porcja owoców to:
- mała brzoskwinia
- ½ banana
- 1 jabłko
- 1 gruszka
- ½ szklanki jagód lub malin
5. Tłuszcze: 1 – 2 porcje
Stanowią niezbędny składnik dla prawidłowego rozwoju dziecka. Są źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K) oraz jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Tłuszcz dostarczany jest w diecie dziecka wraz z takimi produktami jak: mięso, ryby, jaja (żółtko), oleje roślinne, oliwa z oliwek, masło, mleko, jogurty, sery. Do smażenia należy używać oleju rzepakowego oraz oliwę z oliwek, natomiast do sałatek dobrze sprawdzi się olej z pestek winogron, czy olej słonecznikowy. Należy pamiętać, aby restrykcyjnie nie ograniczać podaży tłuszczu w diecie dziecka (szczególnie bez wcześniejszej konsultacji medycznej i dietetycznej), ponieważ może to wpłynąć niekorzystnie na ich rozwój.
1 porcja tłuszczu to:
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
6. Płyny
Dla dzieci w wieku 1 – 3 lat zapotrzebowanie na płyny wynosi około 1,3 litra na dobę. W okresie upałów pragnienie najlepiej zaspokaja woda. Powinna być ona przebadana mikrobiologicznie oraz posiadać atest (wody butelkowane). W żywieniu dzieci polecana jest woda: naturalna, źródlana, niskozmineralizowana. Innymi polecanymi płynami są: mleko, jogurt, kefiry oraz soki warzywne. Soki owocowe należy przygotowywać ze świeżych owoców, bez dodatku cukru. Dzienna porcja soku nie powinna przekraczać ½ szklanki.
For Vers-24, Warsaw