Miksuj na zdrowie cz. 2

Tekst: Kata­rzy­na Kała­ska
Zdję­cia: VERS-24

Zielony koktajl

W pierw­szej czę­ści arty­ku­łu opo­wie­dzie­li­śmy Wam dla­cze­go regu­lar­ne picie kok­taj­li jest korzyst­ne dla nasze­go zdro­wia. Dzi­siaj zdra­dzi­my Wam sześć naszych ulu­bio­nych połą­czeń sma­ko­wych.

Do przy­go­to­wa­nia kok­taj­lu nie­zbęd­ny jest mik­ser z dużym kie­li­chem lub blen­der. Mik­ser ma zde­cy­do­wa­nie więk­szą moc, więc moż­li­we jest w nim doda­wa­nie lodu. Blen­de­ry zaj­mu­ją mniej miej­sca i łatwo zabrać je ze sobą w róż­ne miej­sca. Bio­rąc pod uwa­gę fakt, że kok­taj­le naj­le­piej spo­ży­wać od razu po przy­go­to­wa­niu, blen­der jest nie­za­stą­pio­ny w podró­ży czy w pra­cy, zapa­ko­wa­ny w toreb­kę J.

Przy­go­to­wa­li­śmy dla Was kil­ka pomy­słów na pysz­ne i zdro­we kok­taj­le. Wszyst­kie skład­ni­ki nale­ży mik­so­wać przez kil­ka­na­ście sekund, aby uzy­skać gład­ką masę.

  1. Zie­lo­ny na dobry począ­tek dnia – wszyst­kie wymie­nio­ne skład­ni­ki zapew­nią Two­jej skó­rze pięk­ny wygląd.

Skład­ni­ki:

  • śred­niej wiel­ko­ści doj­rza­ły banan
  • pół poma­rań­czy
  • łyżecz­ka mio­du (opcjo­nal­nie)
  • garść liści świe­że­go szpi­na­ku
  • opa­ko­wa­nie kefi­ru (400 g)
  • łyż­ka sto­ło­wa nasion lnu
  • szczyp­ta sprosz­ko­wa­ne­go imbi­ru

  2.  Ener­ge­ty­zu­ją­cy przed tre­nin­giem – banan zapew­ni ener­gię do dzia­ła­nia, płat­ki owsia­ne zawie­ra­ją dużo błon­ni­ka, więc sycą.

 Skład­ni­ki:

  • 250 ml mle­ka
  • 3 łyż­ki płat­ków owsia­nych
  • 1 banan
  • 1–2 łyżecz­ki kawy roz­pusz­czal­nej
  • łyżecz­ka mio­du (opcjo­nal­nie).

3. Dla odchu­dza­ją­cych się i zako­cha­nych.

Seler nacio­wy ma zni­ko­mą ilość kalo­rii, a jest (podob­no) świet­nym afro­dy­zja­kiem.

Skład­ni­ki:

  • 2 sztu­ki kiwi
  • małe jabł­ko
  • 2 łody­gi sele­ra nacio­we­go
  • szklan­ka wody nie­ga­zo­wa­nej
  • łyż­ka mio­du

4. Oczysz­cza­ją­cy kok­tajl ana­na­so­wy.

Ana­nas wal­czy z tkan­ką tłusz­czo­wą, więc w połą­cze­niu z ćwi­cze­nia­mi spraw­dza się przed waka­cja­mi.

Skład­ni­ki (na 2 por­cje):

  • 4 pla­stry świe­że­go ana­na­sa (ok. 300g)
  • 1 kube­czek natu­ral­ne­go jogur­tu lub sojo­we­go (125 ml)
  • 1 łyżecz­ka świe­że­go star­te­go imbi­ru
  • 5 małych kostek lodu.

5. Let­ni kok­tajl mali­no­wo-bazy­lio­wy.

Połą­cze­nie słod­kich malin i ana­na­sa z wytraw­nym ogór­kiem i bazy­lią może być cie­ka­wą alter­na­ty­wą dla typo­wych mali­no­wych kom­po­zy­cji.

Skład­ni­ki (2 por­cje):

  • 50 g malin
  • 30 g świe­że­go ogór­ka
  • 80 g świe­że­go ana­na­sa
  • 2 łyż­ki sie­mie­nia lnia­ne­go
  • kil­ka list­ków bazy­lii
  • pół szklan­ki wody nie­ga­zo­wa­nej

Sie­mię lnia­ne nale­ży zalać 1/3 szklan­ki gorą­cej wody i odsta­wić na 15 minut. Mali­ny, ana­na­sa i obra­ne­go ogór­ka zblen­do­wać. Dodać sie­mię lnia­ne, bazy­lię, wodę wszyst­ko sta­ran­nie zblen­do­wać.

6. Wiśnio­ve love

Wiśnie wpły­wa­ją na  gospo­dar­kę kwa­so­wo-zasa­do­wą w orga­ni­zmie. Dodat­ko­wo wal­czą z wol­ny­mi rod­ni­ka­mi, ponie­waż zawie­ra­ją prze­ciw­u­tle­nia­cze. Do kok­taj­lu może­cie użyć mro­żo­nych wiśni.

Skład­ni­ki:

  • 200 g mro­żo­nych wiśni,
  • 1 łyżecz­ka mio­du,
  • 200 ml mle­ka sojo­we­go,
  • 1 łyż­ka seza­mu,
  •  1 łyż­ka ole­ju mig­da­ło­we­go.

For Vers-24, War­saw

_____

POLECAJCIE:



Komentarze

komen­ta­rzy