Wyższe temperatury i słońce powodują, że zaczynamy być bardziej aktywni. Rower, bieganie z pewnością są doskonałym sposobem na spędzanie wolnego czasu. Nie tylko powodują wyrzut endorfin, ale przyczyniają się też do spalania zbędnych kilokalorii. Połączenie zdrowej diety z aktywnością fizyczną jest kluczem do sukcesu. Przygotowując się do lata warto wprowadzić na wiosnę do naszych codziennych posiłków koktajle owocowo-warzywne. Jeśli zastąpicie nimi dwa posiłki w ciągu dnia możecie po dwóch miesiącach poczuć się lżej i zdrowiej.
Smoothie i shake jest stałym punktem dnia wielu gwiazd na całym świecie. Koktajle piją rano, na drugie śniadanie czy podwieczorek. Nie ma znaczenia czy wolisz pić je o poranku czy przed południem, zawsze będą doskonałym połączeniem smaku, energii i zdrowia. Dlaczego owocowo-warzywne mikstury są tak polecane? Sekret tkwi w dużej gęstości odżywczej. W szklance czy kubku możesz upakować mnóstwo składników odżywczych przy stosunkowo niewielkiej kaloryczności.
Z warzyw i owoców można tworzyć nieskończenie wiele wariacji smakowych. Mamy szczególnie powinny przygotowywać koktajle dzieciom, które często kręcą nosem na warzywa podawane na talerzu. Jeśli chcecie „przemycić” zdrowe składniki tak, aby pociechy nie zorientowały się co znajduje się w środku zawsze możecie dodać owoce, które dziecko akceptuje.
Jak komponować składniki koktajli?
Najlepiej byłoby łączyć w napoju przewagę warzyw z mniejszą ilością owoców. Dzięki temu kaloryczność i zawartość cukru będzie mniejsza a zawartość witamin , składników mineralnych i błonnika zadowalająca. Jeżeli planujecie przygotować koktajl na śniadanie powinien on zawierać składniki i większej kaloryczności niż popołudniu. Dla przykładu połączenie banana z kiwi, pietruszką, szpinakiem i pomarańczą sprawdzi się przed ćwiczeniami, gdyż będzie porządnym zastrzykiem energii. Dodatek jogurtu i ziaren dodatkowo zwiększy kaloryczność, a tym samym zapewni siłę do działania. Regularne picie koktajli wpłynie promiennie na cerę i wyreguluje pracę przewodu pokarmowego.
Wzmocnienie koktajlu zieloną herbatą, burakami, kakao czy żurawiną dostarczy dodatkową porcję antyoksydantów. Naturalny dodatek tłuszczu w postaci awokado, pestek, orzechów czy nawet łyżki oliwy z oliwek lub oleju lnianego zagwarantuje wchłonięcie się witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E i K.
Osoby stosujące dietę odchudzającą mogą wzbogacać koktajle o ostre przyprawy przyspieszające przemianę materii. Bazę natomiast powinny stanowić niskotłuszczowe produkty mleczne. Osoby, które nie tolerują laktozy czy produktów mlecznych mogą stosować mleka roślinne: sojowe, migdałowe, orzechowe, owsiane czy ryżowe. Jeśli napój wydaje się zbyt gęsty, warto dolać do niego wody.
W drugiej części zdradzimy Wam przepisy na nasze ulubione koktajle.
Tekst: Katarzyna Kałaska
Zdjęcia: Vers-24
For Vers-24, Warsaw