Krewetki w sosie curry

Tekst: Nata­lia Nowak-Bar­tek
Zdję­cia: Krew i mle­ko

krewetki1

Skład­ni­ki:

(dla jed­nej oso­by)

  • 10–15 kre­we­tek (u mnie Black Tiger)
  • 1 sza­lot­ka
  • 2 (lub wię­cej;)) ząb­ki czosn­ku
  • 150 ml mle­ka koko­so­we­go
  • 1 łyżecz­ka pasty cur­ry (lub przy­pra­wy cur­ry w prosz­ku)
  • sok z poło­wy cytry­ny
  • 1 łyżecz­ka ole­ju rze­pa­ko­we­go
  • sól, czer­wo­ny pieprz, suszo­na natka pie­trusz­ki

Pora­dy:

Świe­że lub roz­mro­żo­ne kre­wet­ki pozba­wio­ne pan­ce­rzy i ‚wną­trza’;) zama­ry­no­wa­łam przez pół godzi­ny w soku z cytry­ny a następ­nie pod­sma­ży­łam na nie­wiel­kiej ilo­ści tłusz­czu. Doda­łam poszat­ko­wa­ną sza­lot­kę, zmiaż­dżo­ne ząb­ki czosn­ku i pastę cur­ry. Chwi­lę pod­du­si­łam, doda­łam mle­ko koko­so­we i przy­pra­wy i goto­wa­łam aż sos odpa­ro­wał i zgęst­niał (ale nie za dłu­go, by kre­wet­ki nie stra­ci­ły kon­sy­sten­cji).

krewetki2

SMACZNEGO!

For Vers-24, War­saw

_____

WIĘCEJ:
krewimleko.wordpress.com
PRZECZYTAJ TEŻ:
FRANCUSKIE TARTALETKI Z NADZIENIEM
ORKISZOWA PIZZA Z KURKAMI
ORZECHY W KARMELU



Komentarze

komen­ta­rzy