Kolorowe warzywa i owoce są ważnym elementem diety dziecka. Wielu rodziców próbuje zmuszać swoje pociechy do jedzenia warzyw i owoców. Niestety, nie jest to najlepszy sposób i prawdopodobnie często kończy się porażką. Przede wszystkim, trzeba pamiętać o tym, że nawet małe dzieci muszą wiedzieć o tym, dlaczego jedzenie warzyw jest ważne dla zdrowia. Duża ilość witamin, minerałów oraz błonnika znajdująca się w warzywach i owocach to tylko niektóre z ich zalet. Dlatego nawet mała porcja warzyw jest lepsza niż żadna. Większość niemowląt nie ma problemów z ich jedzeniem, ponieważ spożywane są głównie w formie zmiksowanej. Później dzieci są już bardziej wybredne jeśli chodzi o jedzenie, a problem ten często dotyczy właśnie warzyw czy owoców. Ciężko wtedy zmusić je do jedzenia marchewki czy groszku, jednak nie należy z nich całkowicie rezygnować – wręcz przeciwnie, trzeba pokazać dziecku, że są one elementem codziennej diety. Jeśli sami będziemy przestrzegać zdrowych nawyków żywieniowych, dzieci pójdą za naszym przykładem. Nigdy nie zakładaj, że twoje dziecko nie lubi jakiegoś warzywa – preferencje dzieci zmieniają się z wiekiem, często zależą także od ich humoru, dlatego nie zakładaj, że jeśli dziś nie chciało spróbować ogórka jutro też tego nie zrobi.
5 kroków do sukcesu:
Zaangażowanie dziecka w przygotowanie posiłku:
- Pozwól dziecku wybrać warzywa.
- Zabierz dziecko na bazar i pokaż mu różne warzywa i owoce.
- Pozwól dziecku pomagać w prostych czynnościach, np. mycie warzyw. Korzystając z okazji pokazuj mu różne kolory i kształty warzyw.
- Jeśli masz ogród pozwól dziecku pielęgnować rosnące w nim warzywa.
Zabawa:
- Gdy tylko możesz jedz posiłki razem z dzieckiem. Jeśli dziecko zobaczy jak jesz warzywa, będzie bardziej chętne do ich spróbowania. Pozwól mu cieszyć się posiłkiem.
- Czasem dziecko może preferować surowe warzywa zamiast gotowanych.
- Dziecko może odmówić jedzenia nowych warzyw, jeśli będzie się to wiązało ze stresem.
Odpowiednia prezentacja:
- Zawsze miej przygotowaną miskę świeżych warzyw i owoców. Niektóre warzywa (takie jak marchewka) przechowuj w lodówce jako szybka przekąska.
- Spraw, aby owoce i warzywa dobrze prezentowały się na talerzu, dbaj o różnorodność w kolorach i sposobie podania.
- Dla wyjątkowo opornych na nowości dzieci ogranicz liczbę nowo wprowadzanych warzyw do maksymalnie dwóch na tydzień (a nawet jednego).
Włączanie owoców i warzyw tam, gdzie to możliwe:
- Włączaj warzywa i owoce do diety dziecka w różny sposób – zarówno jako potrawa, jak i przekąska. Przykłady: zupa z dyni, babeczki z cukinii, chipsy marchewkowe, domowy popcorn, szaszłyki z owoców, duszone owoce czy sałatka owocowa.
Nieustanne próbowanie:
- Pamiętaj, że dziecko może potrzebować dużo czasu do przyzwyczajenia się do nowo wprowadzonego warzywa.
- Zawsze dodawaj małą porcję warzyw na talerz dziecka. Zachęć do spróbowania, ale ostatecznie pozwól mu zdecydować.
- Gdy dzieci są głodne przed głównym posiłkiem jako przekąskę spróbuj dać surowe warzywo.
- Staraj się nie zmieniać przygotowanych już posiłków.
Nie poddawaj się!
- Dzieci mogą być bardzo wybredne – czasami potrzeba nawet 10 – 15 prób podania nowej potrawy zanim w pełni ją zaakceptuje.
- Pomyśl o kolorze, zapachu i konsystencji gdy wprowadzasz do diety dziecka nową potrawę – czasem dziecko preferuje surowe warzywo zamiast gotowanego, zamiast surowej brzoskwini – brzoskwinię z puszki.
- Bądź wzorem do naśladowania – jedz różnorodne owoce i warzywa.
Smacznego!
Zdjęcia/tekst: Vers-24
For Vers-24, Warsaw