Burak jest niezwykle cennym dla zdrowia warzywem. Zawiera cenne witaminy i składniki odżywcze. Jego regularne jedzenie wzmacnia pracę całego organizmu. Dlaczego warto jeść buraki?
Beta vulgaris czyli wszystkim znany burak zwyczajny, nie jest aż tak zwyczajnym warzywem. Już nasze babcie doceniały jego wartość. W ostatnim czasie obserwujemy duży trend związany z burakiem. Przez lata niedoceniany i zapomniany, aktualnie dumnie wkroczył na salony do restauracji i jako dodatek w koktajlach.
Jako carpaccio, w sałatce, w kanapce, gotowany i surowy, uwielbiany jest przez szefów kuchni i klientów. Na czym polega jego wyjątkowość i jakie ma właściwości?
Regularne jedzenie buraków pozytywnie wpływa na cały organizm dzięki substancjom odżywczym znajdującym się w bulwie. Wzmacnia wszystkie układy – krwionośny, pokarmowy, odpornościowy, nerwowy czy limfatyczny. Jakie są argumenty przemawiające za jedzeniem buraków?
- Zawiera antocyjany czyli silne przeciwutleniacze walczące z wolnymi rodinkami tlenowymi uszkadzającymi struktury DNA,
- Wspomaga i wzmacnia pracę najważniejszego narządu detoksykującego nasz organizm czyli wątrobę. Dzięki burakom przepływ żółci jest ułatwiony i wszystkie procesy trawienne mogą łatwiej zachodzić.
- Są źródłem kwasu foliowego, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu, więc jeśli panie planują dziecko, powinny jeść buraki kilka razy w tygodniu nawet dwa miesiące przed staraniami,
- Dzięki obecności potasu, sodu i magnezu wpływają na równowagę kwasowo-zasadową organizmu, odkwaszają go. O piciu soku z buraka powinny pamiętać wszystkie osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze,
- Ma właściwości oczyszczające krew, poprawia jej krążenie. Dodatkowo zapobiega niedokrwistości,
- Buraki wspomaga pracę jelit, działają jak miotełka, więc osoby będące na diecie powinny często pamiętać o dodatku buraków do obiadu czy kolacji,
- Zawierają betaninę czyli barwnik, który wykazuje potencjalne działania przeciwnowotworowe, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, a także betainę (trimetyloglicynę) , która działając z kwasem foliowym obniża poziom homocysteiny (szkodliwego aminokwasu powstającego w procesie trawienia białek) przyczyniającego się m.in. do rozwoju miażdżycy czy zawału mięśnia sercowego. Każdy, kto je na co dzień dużo mięsa powinien pamiętać o tym, aby często dodawać buraki do potraw.
- Jest niskokaloryczny (38 kcal/100g) i zawiera sporą dawkę błonnika (2,2 g/100g),
- Zawiera witaminy A, C i przede wszystkim z grupy B, które wzmacniają układ nerwowy, łagodząc napięcie nerwowe.
- Ostatnim, ale jakże ważnym punktem jest to, że buraki już w starożytnym Rzymie i Grecji uznawane były za afrodyzjak, ponieważ zawierają bor, który wspomaga produkcję hormonów płciowych.
Najzdrowszy jest burak surowy, gotowanie czy pieczenie pozbawia go pewnej części cennych witamin. W związku z tym najlepiej byłoby zetrzeć go na tarce i z dodatkiem soku z cytryny i oliwy jeść od razu po przygotowaniu. Innym pomysłem jest picie soku z buraka, jednak ma on charakterystyczny smak, który nie każdemu może smakować, dlatego warto łączyć go z innymi warzywami i owocami.
Jeśli nie chcecie, aby podczas gotowania burak stracił swój kolor, warto dodać trochę soku z cytryny czy octu. Najlepiej gotować buraki w skórce, unikniecie tym samym strat witamin. Cukrzycy muszą pamiętać o wysokim indeksie glikemicznym buraka po ugotowaniu.
Tekst: Katarzyna Kałaska
For Vers-24, Warsaw