Kiełki to rośliny we wczesnej fazie wzrostu. Otrzymywane są z nasion niektórych roślin (rzodkiewka, brokuł, ciecierzyca, i wiele innych) i wykorzystywane jako produkt spożywczy. Kiełki otrzymywane z nasion niektórych gatunków roślin (między innymi warzyw, zbóż i ziół) są wykorzystywane jako produkt spożywczy. Zawierają duże ilości łatwo przyswajalnych składników odżywczych (białek, witamin, składników mineralnych), które wytwarzane są podczas procesu kiełkowania. Ich zaletą jest także dostępność – w kiełki możemy zaopatrywać się cały rok. Idealnie pasują do sałatek, kanapek oraz sosów.
Rodzaje kiełków i ich właściwości
Kiełki brokuła
Zawierają około 30 razy więcej przeciwutleniaczy niż dojrzałe brokuły. Oprócz działania przeciwnowotworowego, chronią przed rozwojem wrzodów żołądka (zawarte w nich substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori), obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają układ nerwowy. Kiełki brokuła są pikantne w smaku, doskonale sprawdzą się jako składnik surówek i kanapek. Najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.
Kiełki rzodkiewki
Zawierają duże ilości witaminy C (2,5 razy więcej niż korzeń rzodkiewki), która wzmacnia odporność organizmu. Mają działanie wykrztuśne, oczyszczają drogi oddechowe oraz zatoki. Oprócz witaminy C są dobrym źródłem potasu, magnezu, jodu oraz siarki (działają korzystnie na skórę, włosy i paznokcie). Kiełki w smaku przypominają korzeń rzodkiewki, ponadto są łatwe do wyhodowania i chronią inne kiełki przed pleśnią.
Kiełki słonecznika
Dostarczają organizmowi fosforu i wapnia (wzmacniają kości i zęby) oraz żelaza. Są również dobrym źródłem magnezu, potasu, miedzi i cynku. Kiełki słonecznika dostarczają także bardzo rzadko występującej w roślinach witaminy D. O ich odpowiednią podaż w diecie powinni zadbać szczególnie wegetarianie, którzy narażeni są na niedobory wielu pierwiastków.
Kiełki soi
Doskonałe źródło białka, witamin (A, B, C i K) oraz składników mineralnych: żelaza, miedzi, magnezu, fosforu i potasu. Pomagają obniżyć poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi. Polecane są kobietom w okresie menopauzy ze względu na dużą zawartość fitoestrogenów. Korzystnie wpływają na skórę, regulują pracę układu nerwowego zapobiegają nadciśnieniu i zakrzepom. Kiełków soi nie należy spożywać na surowo.
Kiełki lucerny
Są bogate w żelazo i witaminę B12 (zapobiegają występowaniu niedokrwistości. Ponadto zawierają kanwaninę, która zapobiegającą nowotworom trzustki i okrężnicy. Wspomagają układ odpornościowy oraz poprawiają naszą pamięć i koncentrację ( dzięki zawartości lecytyny). Ze względu na dużą zawartość witamin z grupy B oraz witaminy A i E, żelaza, wapnia, magnezu i fosforu, kiełki te szczególnie polecane są wegetarianom.
Kiełki fasoli mung
Dzięki obecności wytwarzanych w procesie kiełkowania enzymów, białko zawarte w kiełkach jest łatwo przyswajalne. Porcja świeżych kiełków pokrywa w 75% zapotrzebowanie na witaminę C. Duża zawartość kwasu foliowego (zapobiega wadom cewy nerwowej) sprawia, że są polecane kobietom próbującym zajść w ciążę. Kiełki fasoli mung obniżają również poziom cholesterolu LDL, a także zapobiegają chorobom serca i nowotworom.
Kiełki rzeżuchy
Bogate w witaminę C oraz składniki mineralne: potas, wapń, magnez oraz siarkę, która wpływa na zdrowy wygląd skóry, włosów oraz paznokci.
Kiełki soczewicy
Zawierają dużo kwasu foliowego, dlatego polecane są kobietom w ciąży. Ponadto zawierają witaminy z grupy B, aminokwasy oraz wapń, cynk, żelazo, potas i magnez. Są także dobrym źródłem witaminy C, wzmacniają układ odpornościowy, mają działanie przeciwnowotworowe oraz korzystnie wpływają na zęby i cerę.
Podsumowując – powody, dla których powinniśmy jeść kiełki:
- Bogate źródło składników pokarmowych – witamin, składników mineralnych, aminokwasów i błonnika,
- Wzmacniają odporność,
- Są lekkostrawne i łatwo przyswajane przez organizm, a przy tym są niskokaloryczne.
- Wspomagają procesy trawienne – zawarte w kiełkach flawonoidy pobudzają wydzielanie żółci niezbędnej do trawienia zwłaszcza tłuszczów.
- Bogate źródło magnezu, potasu oraz żelaza,
- Dzięki zawartości kwasu foliowego wzmacniają procesy krwiotwórcze.
Tekst: Martyna Ludwiniak
Zdjęcia: Vers-24
For Vers-24, Warsaw