Podstawą diety raw są przede wszystkim surowe owoce i warzywa, kiełki, orzechy i ziarna. Możliwe jest także spożywanie
surowych ryb oraz mięsa. Dieta ta zyskała szczególne uznanie wśród celebrytów i gwiazd. Czy dieta raw jest zdrowa? Jakie są
jej wady i zalety? Przekonajcie się sami.
Dieta raw food to inaczej witarianizm, czyli dieta surowa. Polega na spożywaniu wyłącznie produktów nieprzetworzonych, surowych i świeżych (bez obróbki termicznej – gotowania, smażenia, pieczenia w wysokiej temperaturze oraz bez mrożenia) lub przygotowywaniu z nich musów, soków, koktajli (szczególnie zielonych). Podstawą diety są głównie warzywa, owoce, orzechy oraz kiełki. Najlepiej, aby wszystkie pochodziły z kontrolowanych upraw ekologicznych. Dopuszcza się obróbkę żywności w temperaturze około 40–45 stopni C. Temperatura ta nie niszczy naturalnych enzymów, witamin i mikroelementów.
Co można jeść?
- Surowe warzywa i owoce,
- Orzechy,
- Kiełki,
- Nasiona,
- Surowe ryby i mięso,
- Surowe jaja,
- Rośliny strączkowe,
- Wszystkie produkty powinny pochodzić z upraw ekologicznych,
- Warzywa i owoce nie mogą być wcześniej mrożone!
Dieta raw opiera się na zasadzie, że najzdrowszym pokarmem dla człowieka jest pokarm surowy, nieprzetworzony i naturalny. Jest ona wolna od produktów z tłuszczami nasyconymi i tłuszczami trans. Dzięki dużej ilości warzyw oraz owoców zmniejsza ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych, takich jak otyłość czy cukrzyca. Witarianie uważają, że naturalne enzymy, które niszczone są podczas obróbki termicznej stanowią siłę życia żywności, wspomagają trawienie i wchłanianie substancji odżywczych. W trakcie smażenia, pieczenia oraz gotowania wytwarza się szkodliwy, toksyczny związek – akrylamid. Podczas gotowania witaminy są niszczone i tym samym bezużyteczne dla naszego organizmu. Zwolennicy diety raw uważają, że przejście na tę dietę niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych i psychicznych, jednym słowem leczy nie tylko ciało, ale i ducha.
Głównymi zaletami diety raw są:
- Redukcja masy ciała bez ograniczania kalorii,
- Zwiększenie odporności,
- Dieta składa się z produktów nieprzetworzonych, zawiera zatem znikome ilości tłuszczów trans i tłuszczów nasyconych,
- Wspomaganie pracy układu trawiennego,
- Mała ilość soli w diecie,
- Duża zawartość błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych, takich jak: żelazo, magnez, potas, kwas foliowy,
- Duża zawartość przeciwutleniaczy,
- Chroni przed rozwojem nowotworów, chorób serca i cukrzycy,
- Brak konserwantów, sztucznych barwników i wzmacniaczy smaku,
- Świeżość potraw,
- Pozytywny wpływ na skórę,
- Brak niszczenia witamin i minerałów podczas obróbki termicznej,
- Wzrost energii,
- Poprawa pamięci i koncentracji.
Przeciwnicy diety podkreślają, że nie dostarcza ona organizmowi podstawowego składnika budulcowego, którym jest białko. Jego brak może powodować zaburzenia wzrostu i rozwoju (szczególnie w młodym wieku). Długotrwałe stosowanie diety może powodować zmniejszenie gęstości kości, a nawet niedowagę.
Wady diety raw:
- Ryzyko rozwoju anemii – niedobory witaminy B12 oraz żelaza,
- Ryzyko niedowagi – dieta jest niskokaloryczna,
- Jest uboga w białko – podstawowy budulec organizmu,
- Spożywanie surowego mięsa i ryb może grozić zatruciem pokarmowym.
Ważne – dieta raw nie jest polecana dzieciom oraz kobietom w ciąży!
Czy warto stosować dietę? Z pewnością, ale wybór należy do was! My zachęcamy do próbowania produktów raw (szczególnie tych „słodkich”!) w wegańskich i wegetariańskich kawiarniach oraz barach.
Tekst: Martyna Ludwiniak
For Vers-24