Jedzenie

Przepis na jesienne ciasto dyniowe

Sezon na dynię trwa. Puree, zupy i oczywiście ciasta – to wszystko możemy zrobić z tym wszechstronnym warzywem, w kuchni wykorzystujemy zarówno jej miąższ jak i pestki. Wartości odżywczych dyni nie sposób przecenić, to warzywo pełne witamin i minerałów, zwłaszcza tak niezbędnych w okresie jesiennym.

ciasto dyniowe

Cia­sto dynio­we

Składniki:

  • mała dynia (wielkość jak na zdjęciu)

  • dwie szklanki mąki bezglutenowej

  • 2 duże jajka

  • 2/3 szklanki miodu

  • pół szklanki oleju kokosowego

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • łyżeczka cynamonu

  • pół łyżeczki soli

  • skórka z cytryny

  • orzechy

ciasto dyniowe

Dynię obrać i zetrzeć na drobnych oczkach. Ubić jajka, dodać miód, olej i startą dynię, następnie dodać suche składniki i zmiksować. Piec w piekarniku przez godzinę w temperaturze 180 stopni.

ciasto dyniowe ciasto dyniowe

Smacznego!

 

Tekst/zdjęcia: VERS-24

Komentarze

komen­ta­rzy

Related posts
Jedzenie

Jesienny sezon na dynię

Dynia przy­wę­dro­wa­ła do Euro­py z Ame­ry­ki Pół­noc­nej i jest szcze­gól­nie popu­lar­na w okre­sie jesien­no-zimo­wym. Oprócz dosko­na­łe­go sma­ku, dzię­ki dużej zawar­to­ści skład­ni­ków mine­ral­nych i wita­min, dynia cha­rak­te­ry­zu­je się wie­lo­ma korzy­ścia­mi zdro­wot­ny­mi. Ponad­to dynia jest nisko­ka­lo­rycz­na i…
Więcej