Sezon na dynię trwa. Puree, zupy i oczywiście ciasta – to wszystko możemy zrobić z tym wszechstronnym warzywem, w kuchni wykorzystujemy zarówno jej miąższ jak i pestki. Wartości odżywczych dyni nie sposób przecenić, to warzywo pełne witamin i minerałów, zwłaszcza tak niezbędnych w okresie jesiennym.

Ciasto dyniowe
Składniki:
mała dynia (wielkość jak na zdjęciu)
dwie szklanki mąki bezglutenowej
2 duże jajka
2/3 szklanki miodu
pół szklanki oleju kokosowego
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki soli
skórka z cytryny
orzechy
Dynię obrać i zetrzeć na drobnych oczkach. Ubić jajka, dodać miód, olej i startą dynię, następnie dodać suche składniki i zmiksować. Piec w piekarniku przez godzinę w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Tekst/zdjęcia: VERS-24