Przepis na jesienne ciasto dyniowe

Sezon na dynię trwa. Puree, zupy i oczywiście ciasta – to wszystko możemy zrobić z tym wszechstronnym warzywem, w kuchni wykorzystujemy zarówno jej miąższ jak i pestki. Wartości odżywczych dyni nie sposób przecenić, to warzywo pełne witamin i minerałów, zwłaszcza tak niezbędnych w okresie jesiennym.

Składniki:

  • mała dynia (wielkość jak na zdjęciu)

  • dwie szklanki mąki bezglutenowej

  • 2 duże jajka

  • 2/3 szklanki miodu

  • pół szklanki oleju kokosowego

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • łyżeczka cynamonu

  • pół łyżeczki soli

  • skórka z cytryny

  • orzechy

Dynię obrać i zetrzeć na drobnych oczkach. Ubić jajka, dodać miód, olej i startą dynię, następnie dodać suche składniki i zmiksować. Piec w piekarniku przez godzinę w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

 

Tekst/zdjęcia: VERS-24

Komentarze

komentarzy