Dynia przywędrowała do Europy z Ameryki Północnej i jest szczególnie popularna w okresie jesienno-zimowym. Oprócz doskonałego smaku, dzięki dużej zawartości składników mineralnych i witamin, dynia charakteryzuje się wieloma korzyściami zdrowotnymi. Ponadto dynia jest niskokaloryczna i można ją włączać na wiele sposób do diety – zarówno do deserów, zup jak i sałatek i przetworów. Przygotowanie świeżej dyni w domu przyniesie najwięcej korzyści dla zdrowia, ale dynia w puszkach jest również będzie dobrym wyborem, ponieważ zachowuje wiele korzyści zdrowotnych w procesie konserwowania. Unikaj dyni w puszkach w syropie, ponieważ zazwyczaj zawierają dużo dodanych cukrów.
Dynia jest jednym z najbardziej znanych źródeł beta-karotenu, który jest silnym przeciwutleniaczem. Spożywanie żywności bogatej w beta-karoten może zmniejszyć ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów, astmę oraz choroby serca a także opóźnić starzenie się organizmu. Nas organizm przekształca każdy spożyty beta-karoten w witaminę A. Dynia zmniejsza także ryzyko wystąpienia cukrzycy i otyłości (doskonałe źródło błonnika) oraz korzystnie działa na naszą cerę i włosy.
Jedzenie dyni korzystnie wpływa na nasze serce. Związane jest to z zawartością błonnika, potasu i witaminy C. Spożywanie wystarczającej ilości potasu podczas leczenia nadciśnienia jest tak samo istotne, jak zmniejszanie spożycia sodu. Zwiększone spożycie potasu podczas leczenia wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem udaru oraz korzystnie wpływa na zachowanie gęstości mineralnej kości.
Magiczny zestaw składników odżywczych tworzy naturalną ochronę przed rozwojem raka prostaty, piersi i jelita grubego. Spożywanie przeciwutleniaczy znajdujących się w produktach takich jak dynia czy fasola niweluje niekorzystne działanie stresu oksydacyjnego, który związany jest z rozwojem nowotworów. Badania sugerują pozytywny związek między dietą bogatą w beta-karoten a zmniejszonym ryzykiem raka prostaty.
Dynia pomaga kontrolować cukrzycę. Związki roślinne zawarte w jej nasionach dyni oraz miąższu wspomagają wchłanianie glukozy do tkanek, ponadto mogą być związane ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu drugiego.
Dynia jest doskonałym źródłem błonnika, który spowalnia tempo wchłaniania cukru, dba o prawidłowa pracę układu trawiennego i zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grube
Dynia jest bardzo zdrowa i dla większości osób jest bezpieczna do spożycia, jednak niektóre osoby mogą doświadczyć alergii po jej zjedzeniu.
Składniki odżywcze i przeciwutleniacze zawarte w dyni pomagają wzmocnić układ odpornościowy, chronić wzrok, obniżyć ryzyko niektórych nowotworów oraz korzystnie wpływają na zdrowie serca i skóry. Niskokaloryzczność dyni oraz duża zawartość błonnika sprawia, że jest produktem sprzyjającym odchudzaniu.
Dynia jest bardzo wszechstronna i łatwa do dodania do diety zarówno w słodkich w wielu potrawach.
Tekst: Martyna Ludwiniak