Jak szybko schudnąć, żeby w ciągu miesiąca pięknie prezentować się na plaży? Odpowiedź jest jedna: ostra, niskokaloryczna dieta i codzienna aktywność fizyczna. Diety ubogokaloryczne nie należą do najzdrowszych, jednak stosowane raz na sezon przy maksymalnie krótkim czasie mogą uchronić nas przed komplikacjami zdrowotnymi, jakimi z pewnością będą niedobory składników odżywczych, witamin oraz składników mineralnych. Trzymajcie się kilku wskazówek, a z pewnością wasz organizm nie ucierpi.
Kilka słów o restrykcyjnych dietach
Według dietetyków szybkie i jednocześnie zdrowe odchudzanie nie istnieje. Każda drastycznie ubogo energetyczna dieta będzie prowadziła do efektu jo-jo. Podczas stosowania diet nisko kalorycznych wypowiadamy naszemu organizmowi wojnę – dostarczając małe ilości pożywienia i składników odżywczych powodujemy spowolnienie metabolizmu, dzięki temu narządy do swojego funkcjonowania zużywają jak najmniej energii. Praktycznie każda dieta poniżej 1200 kalorii to dieta niedoborowa. Nie da się dostarczyć wszystkich niezbędnych składników odżywczych z tak małą ilością pożywienia. Warto także dodać, że uzyskane wyniki odchudzania w tak krótkim czasie wiążą się z ubytkiem nie tkanki tłuszczowej, ale wody. Podczas stosowania restrykcyjnych, ubogo energetycznych diet organizm zużywa zapas glikogenu z mięśni oraz wątroby, zaś 1 gram glikogenu wiąże od 3 do 4 gramów wody. Utrata glikogenu wiąże się więc z utratą dużej ilości wody. Długie stosowanie diet nisko kalorycznych może skutkować pogorszeniem się jakości życia codziennego – problemy z koncentracją i myśleniem, zawroty głowy, brak siły, wypadanie włosów, łamliwość paznokci – to tylko niektóre skutki restrykcyjnych diet. Jeśli chcemy szybko schudnąć i decydujemy się na taką dietę, róbmy to z głową.
Wskazówki, których powinieneś się trzymać:
- Jedz dużo warzyw (pomogą Ci utrzymać uczucie sytości),
- Pij dużo wody,
- Wyrzuć niezdrowe, kuszące cię jedzenie z domu,
- Bądź stale zajęty (często jemy po prostu z nudów!),
- Jedz tylko z talerza, siedząc przy stole (nie paś się przed lodówką!),
- Nie pomijaj posiłków.
Kilka sposobów na szybką utratę masy ciała:
- Jedz wysokobiałkowe śniadania – badania wykazały, że duża ilość białka spożyta na śniadanie zmniejsza spożycie kalorii wraz z pozostałym pożywieniem w ciągu całego dnia.
- Unikaj słodkich napojów i soków owocowych – słodkie napoje oraz soki dostarczają dużo kalorii, które nie są ci teraz potrzebne.
- Pij wodę na pół godziny przed planowanym posiłkiem – dzięki temu zjesz mniej i tym samy dostarczysz mniej kalorii do organizmu.
- Wybieraj żywność, która jest twoim przyjacielem w odchudzaniu – jaja, zielone warzywa, łosoś, awokado, ocet jabłkowy, orzechy, papryczka chilli, grejpfrut, nasiona chia, produkty mleczne.
- Dbaj o odpowiednią ilość rozpuszczalnego błonnika – rozpuszczalne włókna pomagają zmniejszyć ilość tłuszczu, szczególnie w okolicach brzucha.
- Pij kawę lub herbatę – jeśli jesteś miłośnikiem kawy, nie ograniczaj się – kofeina podkręci twój metabolizm.
- Jedz tylko nieprzetworzoną żywność – im zdrowiej, tym mniej kalorii i zbędnego tłuszczu w twoim organizmie.
- Jedz powoli – badania wykazały, że osoby, które jedzą szybko, mają tendencję do szybszego przybierania na wadze. Powolne jedzenie sprawi, że szybciej poczujesz się pełny i szybciej skończysz posiłek.
- Używaj małych talerzy – często, aby jeść mniej, ludzie używają mniejszych talerzy. Pomysł może wydawać się śmieszny, ale działa.
- Dbaj o zdrowy sen – krótki sen jest jednym z najsilniejszych czynników ryzyka przybierania na wadze.
Pamiętajcie o ograniczeniu cukru i skrobi. Jest to w zasadzie najważniejsza rzecz, której musicie się trzymać. Są to produkty najbardziej pobudzające wydzielanie insuliny, która jest głównym hormonem odpowiedzialnym za magazynowanie tłuszczu w organizmie. Kiedy insulina spada, tłuszcz wychodzi z ukrycia i ciało zaczyna spalać tłuszcz zamiast węglowodanów. Każdy z posiłków powinien zawierać źródło białka, tłuszczu i warzywa o niskiej zawartości węglowodanów. Konstruowanie posiłków w ten sposób automatycznie spowoduje spożycie węglowodanów na poziomie 20–50 gramów dziennie. Nie bój się upychać talerza tymi warzywami – możesz jeść ich ogromne ilości bez przekraczania limitu 20- 50 gramów węglowodanów dziennie. Dieta oparta na mięsie i warzywach zawiera wszystkie błonnik, witaminy i minerały – czyli to, czego potrzebujesz, aby zachować zdrowie. Jedz 2–3 posiłki dziennie. Jeśli poczujesz się głodny po południu, dodaj czwarty posiłek. Ostatnia rzecz, o której musisz pamiętać – wizyta na siłowni. Podczas stosowania diety restrykcyjnej nie musisz ćwiczyć, aby zmniejszyć masę ciała, ale jest to zalecane. Najlepszym rozwiązaniem jest udanie się na siłownię 3–4 razy w tygodniu. Pomoże to zapobiec spowolnieniu metabolizmu, co jest częstym skutkiem ubocznym stosowania diet ubogo energetycznych.
Tekst: VERS-24