Jak jeszcze nie udało ci się schudnąć tyle ile byś chciała, nie przejmuj się, jeszcze nie jest za późno. Po prostu zadbaj o to, żeby produkty, które masz w domu pomagały Ci utrzymać zdrowie i smukłą sylwetkę. Nie musisz kupować wszystkiego w ekologicznych sklepach i wydawać górę pieniędzy.
Wystarczy, że zdradzimy Ci kilka produktów, do których się przyzwyczaisz, a sama zobaczysz jakie to proste.
Oprócz opustoszenia domu ze słodyczy i innych niezdrowych przekąsek, powinnaś uważać na to co jesz na mieście i podczas natępnych zakupów uzupełnić listę o takie produkty:
Czerwona herbata - nie tylko wspomaga odchudzanie, ale również obniża cholesterol i chroni przed próchnicą. Reguluje pracę żołądka i wydzielanie żółci przez trzustkę. Przyspiesza metabolizm tłuszczów. Ważne żeby pić ją tylko po posiłkach, ponieważ spożywana na pusty żołądek wypłukuje magnez. Najlepiej 3–6 filiżanek dziennie, bez cukru.
Olej kokosowy - zawiera około 98 proc. nasyconych kwasów tłuszczowych i jest to jego główna zaleta. Zastąpienie dziennego spożycia tłuszczów olejem kokosowym może spowodować spadek wagi o około 0,5 kg. tygodniowo.
Jajka - jedno jajko ma to głównie białko i tłuszcze. Białko pełnowartościowe, które zawiera wszystkie niezbędne dla funkcjonowania organizmu aminokwasy (także te, których nie potrafimy sami wyprodukować).
Komosa ryżowa (Quinoa) – w przeciwieństwie do innych roślin zawiera pełnowartościowe białko. Obniża poziom cholesterolu, wspomaga pracę układu krążenia i zmniejsza ryzyko miażdżycy. Dostarcza sporo energii, podobnie jak ziemniaki, kasza czy ryż, a jest zdrowsza.
Zawiera cukry, które mają bardzo niski indeks glikemiczny (IG 35), co sprawia, że energia uwalniana jest niezwykle powoli. Sprzyja to budowaniu mięśni, spalaniu tkanki tłuszczowej.
Miód – jako jedyny daje nam poczucie, że zaspokoiliśmy swoją ochotę na słodkie, w przeciwieństwie do czekolady, którą można jeść bez końca. Miód powinno się jeść na zimno, słodzenie nim bardzo gorącej herbaty to zły pomysł. Wysoka temperatura zabija wszystkie dobroczynne właściwości pozostawiając sam smak.
Orzechy, drożdże – regulują poziom cukru we krwi, dzięki czemu poskramia apetyt na słodycze. Zmniejszają również odkładanie się tłuszczów.
Płatki owsiane – zawierają błonnik, który wchłania wodę i pęcznieje w żołądku, dając uczucie sytości. Przyśpiesza perystaltykę jelit, dzięki czemu reguluje wypróżnienia. Do tego zapobiega odkładaniu się tłuszczu w organizmie i pomaga oczyścić go z toksycznych produktów przemiany materii.
Kurkuma, cynamon, chili, pieprz, imbir – wpływają na przyśpieszenie metabolizmu, ponieważ zwiększają produkcję ciepła w organizmie i poprawiają krążenie.
Tekst: Sonia Krupinska
For Vers-24, Warsaw